Aktualno, Nekategorizirano

Apartmanizacija Srđa

srdj_crZelena akcija podsjeća da je 2014. godine nezakonitim proglašeno povećanje obuhvata zahvata na Srđu sa 100 na 310 hektara, a 2016. poništeno je rješenje o prihvatljivosti za okoliš. Iako bi svaka savjesna vlast, koja brine o interesima građana i čuva gradsku imovinu, zastala s bilo kakvim daljnjim postupcima, gradska vlast u Dubrovniku bezočno nastavlja gurati ovaj projekt kao da je njihov.

– 2013. uvjeravali su nas kako će sav trošak infratrukture na Srđu biti trošak investitora. Međutim, 2017. na razne načine nastoji se potrošiti milijune kuna proračunskih obveznika na izgradnju infrastukture za potrebe apartmanizacije Srđa. Daleko od očiju javnosti vode se pregovori o financiranju infrastrukture na Srđu. Ono što je jasno na temelju dosad izdanih dozvola jest kako je investitor u infrastrukturu Grad Dubrovnik, te je grad Dubrovnik onaj koji će platiti, ne samo izgradnju infrastrukture, već i komunalni doprinos. Iz prijedloga proračuna za 2017. kao i iz projekcija za 2018. i 2019. vidljivo je da se iz džepa građana planira izvući 75 milijuna kuna kojima se financira pristupna cesta za privatni projekt apartmanizacije Srđa. Pitanje je koliko će se još naših novaca platiti iz budžeta raznih javnih poduzeća, poput primjerice, Vodovoda Dubrovnik – izjavio je Đuro Capor, koordinator inicijative Srđ je naš.

Na problem izvlačenja novca iz javnih tvrtki za potrebe izgradnje infrastrukture na Srđu nadovezao se Enes Ćerimagić iz Zelene akcije:

– Upravo je Vodovod Dubrovnik najočitiji primjer kako se nastoji prevariti građane i izigrati obećanje iz 2013. kako građani neće platiti ništa za infrastrukturu na Srđu. Naime, u srijedu 7. prosinca u hotelu International u Zagrebu održan je sastanak direktora Vodovoda Dubrovnik i predstavnika Razvoj golfa. Tema razgovora bio je pronalazak načina kojim bi Vodovod Dubrovnik preuzeo financijske obaveze veće od milijun kuna za infrastrukturu na Srđu, a bez odobrenja gradskog vijeća. Građani ne smiju mirno spavati dok im njihovi politički predstavnici i klijentelistička hobotnica u javnim poduzećima u ortakluku s golferima izvlače novac iz džepova.