Aktivizam, Nekategorizirano

Zelena akcija: Slučaj Srđ jedan od najgorih primjera gaženja pravne države u Hrvatskoj

grad-dubrovnik-sa srdjaZelena akcija izrazila je u četvrtak nezadovoljstvo ponovnim izdavanjem lokacijske dozvole za “projekt apartmanizacije Srđa”, za koju tvrdi da je identična ranijoj dozvoli koja je sudski poništena, što “slučaj Srđ čiji jednim od najgorih primjera gaženja pravne države u Hrvatskoj”, prenosi Hina.

Zelena akcija podsjeća na sudske presude kojima su ukinute ili poništene dozvole za projekt na Srđu iznad Dubrovnika. Prvo je 2014. Visoki upravni sud ukinuo nezakonitu Odluku o povećanju obuhvatu zahvata na Srđu sa 100 na 310 hektara. Nakon toga je 2016. Upravni sud poništio Rješenje o prihvatljivosti za okoliš, a nedugo potom 2017. i na njemu utemeljenu lokacijsku dozvolu.

Unatoč tim pravomoćnim presudama, par tjedana nakon pokretanja arbitraže u Washingtonu, gdje investitor tuži državu za pola milijarde eura, izdane su nove dozvole za projekt jednakog obuhvata. Po tome je Srđ postao jedan od najgorih primjera gaženja pravne države u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Pogodovanje pojektu se nastavlja od Sanaderove Vlade, preko Milanovićeve, Oreškovićeve pa do Plenkovićeve Vlade. Jedino što se promijenilo jest odnos prema građanima koji upozoravaju na problem, kaže se u priopćenju.

Razvoj golf d.o.o. je s pokušaja diskreditacije medijskim putem prešao na tužbe kojima nastoji Zelenoj akciji onemogućiti djelovanje i ušutkati bilo kakvu kritiku tog štetnog projekta, kaže se u priopćenju.

Unatoč dvije tužbe, jedne kojom se traži da nas se novčano kazni te druge kojom se traži da nam se zabrane svi javni nastupi u vezi s ovim projektom, mi nećemo odustati od argumentirane kritike tog projekta te najavljujemo tužbu i protiv nove lokacijske dozvole za koju smatramo da je nezakonita, ističe u priopćenju Zelena akcija.