Hrvatska, Nekategorizirano

Srđ je naš i Zelena akcija traže brisanje projekta golfa iz prostornog plana Županije

P-H20160517013364Predstavnici inicijative “Srđ je naš” i Zelene akcije Đuro Capor i Enes Ćerimagić predali su u srijedu Dubrovačko-neretvanskoj županiji zahtjev za izmjenu njezina prostornog plana, kojim se traži brisanje projekta golfa na Srđu, a svoj su zahtjev “podebljali” s 1400 potpisa potpore građana.

Pravnik Zelene akcije Ćerimagić napomenuo je kako je danas zadnji dan za davanje prijedloga za izmjenu prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije.

“U samo pet dana na jednom štandu na Pilama građanima smo dali mogućnost da daju potporu zahtjevu da polazna točka izrade ovog prostornog plana bude obuhvat projekta golfa od 100 hektara (umjesto sadašnjih 310). Smatramo da to mora biti sukladno odluci Visokog upravnog suda iz 2015. godine, koji je proglasio da je nezakonito proširenje obuhvata golfa 2006. godine od strane tadašnjeg povjerenika Vlade za županiju Želimira Bosnića. Skupili smo 1400 potpisa i na taj način se pokazalo kako je ova tema aktualna i bitna građanima”, rekao je.

Vjeruje kako su se konačno stvorili uvjeti za odustajanje od ovog projekta. “Naš zahtjev je da prijedlog izmjene krene sa obuhvatom golfa od 100 hektara, a prijedlog koji podnosimo u javnoj raspravi je da se skroz makne iz prostornog plana”, naglasio je Ćerimagić.

Koordinator inicijative “Srđ je naš” Đuro Capor podsjetio je kako je stručnom dokumentacijom potrebnom za izmjene plana, zatim Studijom utjecaja izgradnje na UNESCO-vu baštinu, kao i Strateškom studijom utjecaja na okoliš ovaj projekt ocijenjen izrazito negativnim.

“Smatramo da je dužnost župana i izrađivača plana provesti dosljedno brisanje obuhvata golfa na Srđu, čime bi se uvažile sudske presude, struka i volja građana. Ovaj projekt zasnovan je na nezakonitim odlukama i korupciji, a Grad Dubrovnik je već započeo s projektom zacjevljivanja tunela za vodu na Srđu. To znači da građani plaćaju infrastrukturu za projekt koji nema zakonsku osnovu”, zaključio je Capor. (Hina)