Nekategorizirano, Svijet

Vlada Crne Gore podržala osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima

18228462_403Koalicija za REKOM pozdravlja zaključak Vlade Crne Gore, kojim je danas na 83. sjednici, podržana Inicijativa za osnivanje REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. godine), a nakon premijerove najave na prošlonedjeljnom sastanku sa delegacijom Koalicije za REKOM. Pozdravljamo i spremnost premijera Duška Markovića da na samitu Berlinskog procesa u Londonu iskaže opredijeljenje Crne Gore da sudjeluje u osnivanju REKOM-a, potpisivanjem Deklaracije o osnivanju REKOM-a, i da ubuduće energično podržava ovaj proces koji ima veliki značaj za pomirenje u regiji, stoji u objavi Inicijative za REKOM.

Podsjećamo da je službena Crna Gora imala kontinuiran pozitivan odnos prema Inicijativi za REKOM, a direktnu podršku je prvi pružio tada predsjednik Filip Vujanović, što je imalo značaja i u regionalnom kontekstu. Takođe, tijekom kampanje prikupljanja potpisa građana i građanki, tadašnji premijer Igor Lukšić je lično dao svoj potpis potvrđujući i time pozitivan stav Vlade prema ovoj Inicijativi. Konačno, u Skupštini Crne Gore su organizovane konsultacije na kojima su svi poslanički klubovi izrazili načelan pozitivan stav prema formiranju REKOM-a, a konsultacije je otvorio i dajući podršku Inicijativi na njima govorio tadašnji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Inicijativa za formiranje REKOM-a prepoznata je u okviru Berlinskog procesa, tj. od strane nosilaca Berlinskog procesa iz EU kao jedinstveni regionalni mehanizam koji može doprinijeti regionalnoj saradnji i snaženju partnerstva između donosioca odluka i civilnog društva u oblasti pomirenja. Koalicija za REKOM zagovara da se na predstojećem samitu u Londonu, inicira ili potpiše međudržavna Deklaracija o osnivanju REKOM-a od strane premijera država zapadnog Balkana koje su u ovom trenutku spremne da pokrenu procedure za osnivanje REKOM-a. Deklaraciju su pripremili članovi Regionalnog ekspertskog tima Koalicije za REKOM, sačinjenog od izaslanika predsjednika država zemalja bivše Jugoslavije, a u skladu sa Izmjenama Statuta REKOM, koji su predložili izaslanici za REKOM u konsultacijama sa predsjednicima tokom 2014. godine.

Stoga, zaključci Vlade Crne Gore mogu biti snažan podsticaj i za druge vlade u regionu, a Crna Gora može preuzeti i proaktivniji pristup u zagovaranju za dinamiziranje aktivnosti u pravcu uspostavljanja REKOM-a, posebno imajući u vidu složenost susjedskih odnosa u regionu i činjenicu da jedino Crna Gora nema ozbiljnih otvorenih pitanja ni sa jednom od država bivše Jugoslavije na koji se Inicijativa odnos i- zaključuju u prioćenju.