EHO, Nekategorizirano

Bespovratnim novcem EU projekta obnavlja se prva javna knjižnica u općini Klinča Sela

Foto: Udruga Zdenčina 1562/FB

U Društvenom centru Zdenčina, čija je izgradnja i obnova sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, sredinom ožujka bit će otvorena prva javna knjižnica na području Općine Klinča Sela. Za potrebe nove knjižnice Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom prikupio je i donirao oko 500 knjiga, iz vlastitog fundusa te uz pomoć Središnjice Matice hrvatske i velike privatne donacije obiteljske biblioteke gospođe Ljiljane Karan iz Zagreba, navodi se u priopćenju Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom.

Iza cijelog projekta Društvenog centra Zdenčina stoji Udruga Zdenčina 1562 na čelu s predsjednicom Gordanom Juranko i koordinatorom projekta Ivanom Šikićem.

Zahvaljujući vrijedim članovima udruge u Zdenčini je od 29. svibnja 2020, kada je projekt započeo s provedbom, organiziran velik broj edukativnih radionica na kojima se moglo naučiti kako izraditi nošnju i nakit uz nju te kako izraditi suvenire i uporabne predmete iz različitih materijala. Održane su i radionice starih sportova, kiparstva u drvetu i slikarstva. Svi polaznici radionica mogli su kušati i tradicijsku hranu koja se također pripremala na tim radionicama.

U sklopu programa održat će se i radionice folklornih plesova i pjesama, sve radionice besplatne su za sve sudionike, a ukupno će se održati 2400 sati radionica. U sklopu projekta vrijednog 2 milijuna kuna obnovljena je zgrada stare škole u Zdenčini, u kojoj se sada nalazi Centar. Uredit će se i okoliš, a u “staroj hiži” kraj Društvenog centra postavit će se zavičajna zbirka.
Projekt se provodi dvije godine, do svibnja 2022, a glavni su mu ciljevi očuvanje povijesti i kulturno-tradicijske baštine Zdenčine i okolice.

U provedbu ovog vrijednog projekta uključili su se i Općina Klinča Sela te udruga Eduka, a pokrenuta je i inicijativa za izgradnju Kulturnog centra dr. Vladko Maček u Kupincu.

Jaskanski Ogranak Matice hrvatske s radošću je sudjelovao u opremanju nove knjižnice na području koje pokriva svojim djelovanjem.
– Nadamo se da će knjižnica uskoro biti otvorena te da će je mještani Zdenčine i cijele Općine Klinča Sela rado posjećivati, a ona će za sve korisnike biti besplatna, naš Ogranak rado će se uključiti u takve i slične akcije i u drugim naseljima jaskanskog kraja – ističu iz Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom.

………………………………………………..

Projekt Društveni centar Zdenčina je odobren za sufinanciranje sredstvima Europskog socijalnog fonda na pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.