Hrvatska, Nekategorizirano

Dva milijuna kuna stiže u Klinča Sela, etno zbirka, knjižnica i društveni centar dobivaju svoj prostor

Foto: klinca-sela.hr

Zahvaljujući  angažmanu Općine Klinča Sela i Udruge Eduka koji su parteri projekta, udruga Zdenčina 1562 prijavila je projekt „Društveni centar Zdenčina“ na natječaj Europskog socijalnog fonda „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.

Bepovratna odobrena sredstva na ovom pozivu od čak 1. 987. 946, 71 kuna, bit će utrošena za prilagodbu prostora Stare škole Zdenčina za rad organizacija civilnoga društva te za uređenje okoliša i provedbu radionica u koje će se uključiti stanovnici Zdenčine i okolnih mjesta u rad udruge, a također i svi zainteresirani za povijest i tradiciju mjesta. Tako će se provesti čitav niz radionica, od radionice izrade nošnje, izrade uporabnih predmeta i suvenira, tradicijske arhitekture, kiparstva u drvetu, folklornog plesa i pjevanja, starih sportova i izrade rekvizita za njih do radionica povijesti i čitanja. Bit će organiziran i niz predavanja za poljoprivrednike s naglaskom na ekološku poljoprivredu te predavanja za poduzetnike i vlasnike šuma.

Iznimna vrijednost ovog projekta leži u činjenici da će uređenjem Stare škole dobiti prostor za etno zbirku, a Klinča Sela će dobiti i novi prostor za knjižnicu.

(Izvor: 01portal.hr / CD)

 

Projekt je odobren za sufinanciranje na pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.
Provedbom odobrenih projekata želi se doprinijeti razvoju društvenih centara u zajednici kao javnih prostora u kojima se članovi lokalne zajednice okupljaju radi provedbe grupnih aktivnosti, korištenja različitih oblika socijalne podrške, dobivanja informacija o pitanjima važnim za kvalitetu života građana, odnosno različitih aktivnosti koje su od interesa za kvalitetno funkcioniranje lokalne zajednice.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Posrednička tijela u provedbi ovoga poziva su Ured za udruge, Posredničko tijelo razine 1, i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Posredničko tijelo razine 2.