Hrvatska, Nekategorizirano

U Društvenom centru Zdenčina otvorena prva knjižnica na području Općine Klinča Sela

Foto: Matica hrvatska Jastrebarsko

U utorak je u Društvenom centru Zdenčina otvorena prva knjižnica na području Općine Klinča Sela. Izgradnja i obnova Društvenog centra Zdenčina sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda odobrenim na pozivu  “Prostori sudjelovanja”, a iza cijelog projekta stoji Udruga Zdenčina 1562 na čelu s predsjednicom Gordanom Juranko i koordinatorom projekta Ivanom Šikićem, navodi se u priopćenju jaskanskog Ogranka Matice hrvatske.

Svečanosti je nazočila i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek koja je knjižnicu otvorila uz načelnika Općine Klinča Sela Miljenka Vučkovića te idejne začetnice cijelog projekta Gordane Juranko.

U prigodnom programu otvorenja nastupili su mladi folkloraši koji su uvježbali program pohađajući radionice u Centru.

Za potrebe nove knjižnice Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom prikupio je i donirao velik broj knjiga iz vlastitog fundusa te uz pomoć Središnjice Matice hrvatske i velike donacije obiteljske biblioteke gospođe Ljiljane Karan iz Zagreba. Za sve korisnike i buduće čitatelje posuđivanje knjiga u novoj knjižnici bit će besplatno.

U Zdenčini je od 29. svibnja 2020, kada je započela provedba projekta “Društveni centar Zdenčina”, organiziran velik broj edukativnih radionica na kojima se moglo naučiti kako izraditi nošnju i nakit uz nju te kako izraditi suvenire i uporabne predmete iz različitih materijala. Održane su i radionice starih sportova, kiparstva u drvetu i slikarstva. Svi polaznici radionica mogli su kušati tradicijsku hranu koja se također pripremala na radionicama. U sklopu programa održavaju se i radionice folklornih plesova i pjesama. Sve radionice su besplatne za sve sudionike. U sklopu projekta vrijednog 2 milijuna kuna obnovljena je zgrada u kojoj se sada nalazi Centar, uredit će se okoliš, a u “staroj hiži” kraj Centra postavit će se zavičajna zbirka. Projekt se provodi dvije godine, do svibnja 2022, a glavni su mu ciljevi očuvanje povijesti i kulturno-tradicijske baštine Zdenčine i okolice – ističe se u priopćenju.

U provedbu ovog vrijednog projekta uključili su se i Općina Klinča Sela te udruga Eduka, a pokrenuta je i inicijativa za izgradnju Kulturnog centra dr. Vladko Maček u Kupincu.

Jaskanski Ogranak Matice hrvatske s radošću je sudjelovao u opremanju knjigama nove knjižnice na području koje pokriva svojim djelovanjem. Na otvorenju knjižnice u Zdenčini Ogranak su predstavljali predsjednica Klementina Škrabe i član Predsjedništva Nino Škrabe. Ministrica Nina Obuljen Koržinek i glavna tajnica Ministarstva Marica Mikec pohvalile su rad jaskanskog ogranka te zalaganje i trud mještana Klinča Sela. Ministrica je naglasila kako je otvorenje nove knjižnice, pogotovo kad inicijativa za to dolazi od mještana i potencijalnih čitatelja, itekako važna u godini koju je Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija proglasila Godinom čitanja.

……………………

Projekt Društveni centar Zdenčina je odobren za sufinanciranje sredstvima Europskog socijalnog fonda na pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.