Nekategorizirano, Svijet

Bitka za pravnu državu u Rumunjskoj

rumunjska_crPola milijuna ljudi koji mirno protestiraju – takvo što se nije dogodilo još od pada komunističkog diktatora Ceausescua prije 27 godina. Rumunjsko civilno društvo u prošlu je subotu ostvarilo etapnu pobjedu, ali pred nama su turbulentna vremena.

Premijer Sorin Grindeanu i njegov stranački šef Liviu Dragnea, predsjednik parlamenta i čovjek koji iz pozadine upravlja vladom, nepovratno su kompromitirani. Bijedno je propao pokušaj „pranja” Dragnee (koji je već ranije osuđen zbog izborne manipulacije) za tekući postupak u kojem ga se sumnjiči za zloporabu ovlasti.

Dragnea, dakle, i ubuduće ne može postati premijer – jer je već kažnjavan, i tu se ništa ne mijenja. I svejedno on zajedno sa stranačkim i kolegama iz vlade, ali i šefom pseudo-liberalnog partnera ALDE, predsjednikom Senata Calinom Popescuom Tariceanuom, pokušava svim sredstvima diskreditirati demonstrante. Na „prijateljskim” TV-postajama on naklapa o međunarodnoj zavjeri, a državnog predsjednika Klausa Iohannisa smatra osobno odgovornim za proteste, piše DW.

Liberalno-konzervativni Iohannis poslao je Ustavnom sudu žalbu na vladin dekret o „labavljenju” borbe protiv korupcije i time stao na stranu civilnog društva. Njegovi ga protivnici zato sad, kao i u predizbornoj kampanji, sotoniziraju kao „strani”, „ne-rumunjski” element. Iohannis je pripadnik njemačke manjine u Rumunjskoj te je,  za razliku od većinski pravoslavnog stanovništva, protestantsko-luteranski vjernik. Pristalice socijaldemokrata, kojima savršeno manipulira strateška medijska platforma vladajućeg PSD-a, u Iohannisu vide izdajnika zemlje, kojim navodno „daljinski” upravlja Angela Merkel. Sve su glasnije i usporedbe s Adolfom Hitlerom!

Po mišljenju vladajućeg tabora tu međunarodnu zavjeru protiv Rumunjske financira američki milijarder George Soros, čije se mađarsko-židovsko podrijetlo savršeno uklapa u apsurdnu sliku. Potpuno neodgovorno Dragnea, Tariceanu & Co. pričaju o regionalno-političkim interesima čiji je cilj stvaranje raskola u Rumunjskoj, i u tom kontekstu spominju Mađarsku i Republiku Moldaviju. Veleposlanicima iz partnerskih zemalja EU-a i SAD-a, koji su kritizirali vladine postupke, predbacuje se miješanje u unutarnje stvari. Rumunjska se, tako tvrdi koalicija PSD-ALDE, mora fokusirati ponovno na svoje nacionalne vrijednosti i ne smije dozvoliti da je tlači inozemstvo, dakle EU i NATO. Te bizarne izjave i silina kojom ih šire rumunjski vodeći političari, u toj se zemlji sad čuju po prvi put nakon ulaska u NATO i EU (2004. odnosno 2007. godine).