Nekategorizirano, Svijet

Prosvjedi protiv korupcije u Bugarskoj prerasli u nasilje

EPA/Borislav Troshev

Najmanje je 55 ljudi ozlijeđeno u srijedu u Sofiji kada su se politički protivnici bugarskog premijera Bojka Borisova sukobili s policijom pošto je ovaj dobio odobrenje parlamenta za sporni plan ustavnih promjena.

Na kraju dana obilježenog napetostima, tijekom večeri su se pojačali sukobi u bugarskoj prijestolnici gdje su prosvjednici sat i pol bacali petarde, kamenje i boce na policiju koja je štitila zgradu vlade i parlamenta.

Pozivi organizatora na mir nisu imali odjeka pa su redarstvene snage potisnule prosvjednike s većeg dijela trga i uhitile 95 osoba.

Ovo je prvi dan obilježen nasiljem otkad su početkom srpnja počeli svakodnevni prosvjedi protiv korupcije. Sudionici, bez obzira na političko opredjeljenje, traže ostavku vlade i glavnog državnog odvjetnika Ivana Gečeva kojemu predbacuju da je “povezan s oligarsima”.

U srijedu je 127 od 240 zastupnika dalo odobrenje konzervativnom predsjedniku vlade da pokrene višemjesečnu raspravu o tom pitanju, objavila je stranka Gerb Bojka Borisova, ali borci protiv korupcije vide u tome tek pokušaj da se dobije na vremenu.

“Ostavka!”, “Mafija!”, izvikivale su ispred zgrade parlamenta tisuće prosvjednika obraćajući se premijeru, bacajući predmete na policajce opremljene kacigama i štitovima.

Pedeset pet osoba, među kojima 37 policajaca, prosvjednici i novinari, primljeni su navečer u bolnicu, većinom zbog trovanja, javljaju zdravstvene vlasti i policija.

Papreni sprej i zvučne bombe prvi put su upotrijebljeni na prosvjedima u Bugarskoj a nevladina organizacija Helsinški odbor prosvjedovala je protiv “nerazmjerne uporabe sile”, što načelnik policije u Sofiji, Georgi Hadžijev, poriče.

Uhićeno je 95 prosvjednika, većinom u okršajima koji su izbili tijekom večeri, rekao je policijski dužnosnik.

Premijer Bojko Borisov, na vlasti od 2009., ne želi dati ostavku. Njegova stranka Gerb dobila je u srijedu ‘zeleno svjetlo’ parlamenta za početak rasprave o izradi novog ustava koja bi trebala potrajati između dva i pet mjeseci.

Promatrači ocjenjuju da prijedlog ide za tim da konzervativci i njihovi saveznici nacionalisti ostanu na vlasti do kraja mandata u ožujku 2021. Stranka turske manjine MDL i socijalistička oporba protive se tomu, a ljevica ističe da se prijedlogom žele ograničiti ovlasti predsjednika Republike, bliskog njezinim stajalištima.

Predsjednik Rumen Radev, koji podupire zahtjeve prosvjednika, pozvao je u pismu upućenom zastupnicima, da se “iz ove krize izađe dostojanstveno” i učini sve što je potrebno da bi se mogli organizirati novi izbori.

Trinaest godina od ulaska u Europsku uniju Bugarska je i dalje najsiromašnija i najkorumpiranija članica, pokazuje indeks percepije korupcije koji je objavila nevladina organizacija Transparency International.

Mnogi prosvjednici s kojima je AFP u srijedu razgovarao, pozivaju EU da zauzme stajalište o stanju u Bugarskoj.