Nekategorizirano, Svijet

Brunej: smrtna kazna za homoseksualce je “više prevencija, nego kazna”

HN20190331086428– Na osude UN-a zbog uvođenja smrtne kazne za homoseksualni odnos i preljub, Brunej je odgovorio da su novi zakoni uvedeni više kako bi “prevenirali, nego kažnjavali”.

UN je upozorio da je većinom muslimanska zemlja i bivši britanski protektorat prekršila ljudska prava 3. travnja kada su na snagu stupili islamski zakoni kojima se sodomija, preljub i silovanje kažnjavaju smrtnom kaznom, i to kamenovanjem, a krađa amputacijom.

Ministar vanjskih poslova Bruneja Erywan Yusof brani novi zakon u svom pismu UN-u u kojemu tvrdi da su mjere usmjerene više na “prevenciju, nego na kažnjavanje”.

“Cilj je obrazovati, onemogućiti, rehabilitirati i njegovati više nego kazniti”, napisao je Yusof.

U pismu navodi da se kažnjavanje neće odnositi na nemuslimane, što je bilo središnje pitanje u medijskoj buri koja se podigla nakon najave uvođenja šerijatskih zakona u ožujku.

Brunej, mala država u jugoistočnoj Aziji s 400 tisuća stanovnika, uporno brani svoje pravo na primjenu zakona, čiji su dijelovi prvi put usvojeni 2014.

U pismu piše da je “kriminalizacija preljuba i sodomije zaštita svetosti obiteljske loze i braka pojedinih muslimana, osobito žena”.

“Ljudska prava odnose na svaku osobu gdje god se nalazila bez ikakve diskriminacije”, rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonia Gueterresa.

“Odobreni zakon to jasno krši”, zaključio je glasnogovornik.

UN je podsjetio na drugi članak Opće deklaracije o ljudskim pravima koji govori o pravu na slobodu bez diskriminacije.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt sastao se s Yusofom. “Njegova sugestija po kojoj su šerijatski progoni u praksi malo vjerojatni nije prihvatljiva, svatko bi trebao biti slobodan biti što želi i voljeti koga želi”, objavio je Hunt na Twitteru.

Slavne osobe, od glumca Georga Clooneya i pjevača Eltona Johna, usprotivile su se novim zakonima i pozvale na bojkot hotela Dorchester Collection diljem svijeta koji su u vlasništvu Bruneja.