EHO, Nekategorizirano

Centar nezavisne kulture Zadar poziva na radionicu „Što je kultura bez publike?“

Kako privući i zadržati pažnju publike? Kako kulturu učiniti dostupnom i poželjnom građanima? Kako uključiti zajednicu u kulturna zbivanja? I na kraju, kako učiniti da, kulturna ponuda usklađena s potrebama zajednice doprinese povećanju kvalitete života u okruženju? Odgovor na sva ta pitanja krije se u disciplini koju nazivamo „razvoj publike“. Razvoj publike postao je jedan od najvažnijih izazova kulturnog sektora u čitavoj Europi, navodi se u pozivu Zajednice udruga Centar nezavisne kulture Zadar.

Centar nezavisne kulture Zadar poziva udruge civilnog društva, umjetničke organizacije i pojedince na radionicu „Što je kultura bez publike?“ koja će se održati u četvrtak i petak, 3. i 4. rujna, od 16 do 20 sati, u Kneževoj Palači u Zadru. Kroz dvodnevnu praktičnu radionicu, polaznici će saznati na koji način je razvoj publike povezan s održivošću same organizacije. U praktičnom dijelu imat će prilike izraditi nacrt vlastitog plana.

Radionicu će voditi Edita Bilaver Galinec, poslovna savjetnica koju su zadarski kreativci već upoznali na tribini o financiranju rada civilnog društva: „Razvoj publike je dugoročan, strateški i dinamički proces o kojem ovisi održivost organizacije. To nije samo marketing, promocija ili prodaja. To je puno širi proces koji uključuje interakciju, komunikaciju i aktivno uključivanje publike u rad vaše organizacije. Zahvaljujući takvom pristupu, programi na kojima radim u civilnom sektoru broje i do 25 tisuća posjetitelja godišnje. Bit će mi zadovoljstvo podijeliti iskustva sa zadarskim entuzijastima.“

Posebnost radionice je mogućnost podrške, mentorstva i individualnog rada s poslovnim savjetnicima mjesec dana nakon njezina završetka. Tijekom trajanja radionice polaznici će izrađivati nacrt vlastitog plana razvoja publike. U razdoblju od 30 dana nakon radionice, polaznici će imati priliku unaprijediti svoj plan i projekte razvoja publike putem individualnih konzultacija, evaluaciju i mentorstvo poslovnih savjetnika. Prijave na radionicu se primaju na e-mail centar.nezavisne.kulture@gmail.com do četvrtka, 3. rujna u 12 sati. Moguće je prijaviti do dvije osobe iz iste organizacije.

O projektu ZadrugArt:

Organizacija radionice dio je projekta ZadrugArt koji je ugovoren za sufinanciranje na pozivu Ministarstva kulture “Kultura u centru – potpora razvoju javnog civilnog partnerstva u kulturi”, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.867.528,51 kn, od čega 1.587.399,23 kn iz Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” koji je dio Europskog socijalnog fonda. Peostalih 280.129,75 kn osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Nositelj projekta je Zajednica udruga Centar nezavisne kulture Zadar u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Koncertnim uredom Zadar.