Aktualno, Nekategorizirano

Udruga U Pokretu poziva na predstavu Kazališne amaterske udruge Kuntrata „Kod Lepanta, sunce moje“

Udruga za kulturu i umjetnost „U Pokretu“ poziva na predstavu Kazališne amaterske udruge AKU Kuntrata „Kod Lepanta, sunce moje“ u sklopu projekta „K.IN.O – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“ koji provodi Zajednica udruga Centar nezavisne kulture Zadar, i to u srijedu 22. srpnja 2020. godine u 21:00 sat, u zgradi Stare škole, Put Primorja 1, Sv. Filip i Jakov.

„Kod Lepanta, sunce moje“ vizualizacija je predloška za kazališnu igru ili uprizorenje arhaične poeme Ljube Stipišića Delmate (1938-2011.), skladatelja, pjesnika, melografa, dirigenta, slikara i sakupljača narodnog blaga širokog spektra, koji je jednu od najemotivnijih svojih pjesama posvetio bitci kod Lepanta 1571. godine. Predstava pokušava prepoznati duhovne sastavnice podneblja, uzdaha, čežnje i elegije u pogledu žene koja ispraća, očekuje, strepi, pamti i moli uprizorivši pri tom impresivni spoj glume, scenskog pokreta, kostima, scenografije, svjetla i glazbe.

Projekt „KINO – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje“, s ukupnim proračunom od 2.099,720,06 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762,05 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 314.958,01 HRK odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH. Prijavljen je na poziv Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstava u kulturi, nositelj je Udruga za kulturu i umjetnost “U Pokretu”, uz partnerstvo Općine Sv. Filip i Jakov te Zajednice udruga “Centar nezavisne kulture”, koja je ujedno i provoditelj projekta.

Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta članova i zaposlenika OCD-ova i javnog sektora, u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata u lokalnoj zajednici, uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje