Hrvatska, Nekategorizirano

Dobre vijesti za kulturnu scenu grada Zadra: Centar nezavisne kulture kreće s provedbom dva EU projekta

kvartart-2018-art-buvljak-koncert-nipplepeoplea-ilustracija-dnevni-boravak-66f785e830788fff53f8f065aa4e3a6f_view_article_newDobre vijesti za kulturnu scenu grada Zadra i Zadarske županije stižu iz Centra nezavisne kulture!
Potpisom ugovora 29. listopada ove godine, započela je provedba dvaju EU projekata sufinanciranih putem natječaja Ministarstva kulture „Kultura u centru- potpora razvoju javnog civilnog partnerstva u kulturi“, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda.

Projekt „ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“ vrijedan je 1.867.528,51 kn, od čega 1.587.399,23 kn je sufiniancirano putem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ iz sredstava ESF-a , a prostalih 280.129,75 kn osigurati Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske . Centar nezavisne kulture je nositelj projekta, a Grad Zadar, Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar imaju ulogu projektnih partnera.

Cilj projekta je ojačati kapacitete ciljanih skupina s područja grada Zadra za sudioničko upravljanje u kulturi, s naglaskom na sudioničko upravljanje u društveno-kulturnim centrima, uspostaviti komunikacijski plan i model sudioničkog upravljanja budućim Centrom za mlade i podići svijest o važnosti sudiončkog upravljanja u razvoju nezavisne kulture grada Zadra. Projekt traje 24 mjeseca, a tijekom projekta provesti će se 48 aktivnosti, uključiti 20 organizacija civilnog društva, te nabaviti nužna oprema namjenjena izvedbenim aktivnostima udruga.

Projekt „KINO – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje“ vrijednosti 2.099.720,06 kn nastao je u partnerstvu Centra nezavisne kulture i Općine Sveti Filip i Jakov, te nositelja projekta udruge za kulturu i umjetnost „U pokretu“. Putem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ iz sredstava ESF –a sufinancira se 1.784.762,05 kn, a prostalih 314.958,01 kn osigurava Ministastvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt traje 20 mjeseci, a cilj projekta je jačanje kapaciteta članova organizacija civilnog društva i zaposlenika javnog sektora, te njihovo umrežavanje u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi uz uključivanje građana u stvaranju većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata u lokalnoj i regionalnoj zajednici. Projekt će preobraziti prostor starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u „KINO-Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje“.

Na provedbi projekata novozaposlene su tri osobe u Centru nezavisne kulture. Vrijeme pripreme prvih projektnih aktivnosti bliži se kraju te uskoro se očekuju početne konferencije projekata i prvi događaji. Detaljnije o projektima i budućim projektnim aktivnostima moći će te saznati na nadolazećim početnim konferencijama projekata tijekom prosinca i siječnja – zaključuje u priopćenju Centar nezavisne kulture.