EHO, Nekategorizirano

Centar Simon Wiesenthal protiv dodjele nagrade Jakovu Sedlaru

sedlar_cr
Židovska i srpska manjina i antifašisti protiv dodjele Nagrade Grada Zagreba Jakovu Sedlaru

Centar optužuje Sedlara da u filmu revidira povijest i umanjuje zločine ustaša što on odbacuje i kaže da je samo poticao raspravu o podatcima koji su za vladavine komunista bili skrivani sa svrhom da se pojedinci ili hrvatski narod optuže za genetski genocid.

U pismu koje je predsjedniku Gradske skupštine Andriju Mikuliću uputio lovac na naciste Efraim Zuroff, koji je zadužen i za istočnu Europu, Centar Simon Wiesenthal izražava “nedvosmisleno protivljenje” tome da se nagradu dodijeli Sedlaru čiji zadnji film, kako kaže, “želi iskriviti povijest Drugog svjetskog rata i holokausta”, prenosi Hina.

“Zadnji film g. Sedlara ‘Jasenovac-istina’ … sramotno želi promijeniti povijest Nezavisne Države Hrvatske i zanijekati razmjere užasnih zločina počinjenih u koncentracijskom logoru Jasenovcu. Njegov pokušaj umanjivanja broja nedužnih Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista koje su ubili ustaše u Jasenovcu uvreda je žrtvama i razlog za oštru kritiku, a ne bilo kakvu nagradu, Grada Zagreba”, navodi se u pismu.

U pismu se također tvrdi da činjenicu što su Sedlarovi filmovi pohranjeni u Vizualnom centru Yad Vashema nikako ne treba tumačiti kao dokaz njihove vrijednosti ili prihvaćanja njihova sadržaja.

– Otvoreno Vas pozivamo da odbacite bilo kakav prijedlog da se nagradi Sedlara, čijem je radu mjesto u kanti za smeće hrvatske povijesti i nije vrijedno odobravanja ili priznanja – poručuje Zuroff.

Predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine i Antifašistička liga Hrvatske uputili su ranije u utorak pisma gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku i zastupnicima Gradske skupštine sa zahtjevom da odbiju dodijeliti Nagradu Grada Zagreba redatelju Jakovu Sedlaru zbog njegova “glasnog, upornog i dubokog historijskog revizionizma”.

Jakov Sedlar odbacio je u utorak sve optužbe za revizionizam i poticanje mržnje.

– Nikada, niti u jednome svome filmu ili javnom istupu, nisam poticao na mržnju, nikada nisam pokušao zatajiti bilo koji i bilo čiji zločin, nikada niti u jednoj primisli nisam rekao bilo što pozitivno o fašizmu. Fašizam (kao i komunizam) zla su koja samo bolestan čovjek može podržavati i promovirati – rekao je Sedlar.