EHO, Nekategorizirano

Svjetski dan beskućnika: u fokusu obilježavanja skriveno beskućništvo

Hrvatska mreža za beskućnike podsjetila je da se 10. listopada obilježava  Svjetski dan beskućnika i da će kao i svih proteklih godina brojne organizacije iz čitavog svijeta, na različite načine provoditi aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

Beskućništvo je, nažalost, rastući socijalni problem u Republici Hrvatskoj. Procjene o broju beskućnika u RH se kreću od 1000 do 10 000 ovisno o definiranju pojma beskućnik. HMB procjenjuje da je po definiciji UN oko 2000 tisuće apsolutnih beskućnika, osoba koje nemaju „krov nad glavom“ te borave na javnim mjestima i mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje. Također, procjenjuje se kako je više od 10000 relativnih beskućnika, koji imaju nekakav „krov nad glavom“, ali bez osiguranih osnovnih standarda zdravlja i sigurnosti.

U Hrvatskoj trenutno usluge smještaja pruža 13 prihvatilišta i prenoćišta u Splitu, Zadru, Rijeci, Kaštelima, Puli, Zagrebu, Karlovcu, Osijeku i Varaždinu te jedan hostelski smještaj Dubrovniku.

Ukupni smještajni kapaciteti su za 450 osoba i nedostatni su za zbrinjavanje svih potrebitih, posebno u zimskim uvjetima.

Prihvatilišta i prenoćišta su protekle tri godine, zahvaljujući ministarstvu nadležnom za socijalnu skrb, razvijale i pružale i druge usluge (dnevni boravci, stambene zajednice, osposobljavanja za zaposlenje, pomoć i podrška u zapošljavanju i socijalnom uključivanju i dr.) s ciljem integracije i socijalnog uključivanja beskućnika, međutim programi prestaju 31. Listopada zbog čega će mnogi koji nisu obuhvaćeni smještajem biti prepušteni ulici i sami sebi.

Jedan od trenutno najvećih problema je zbrinjavanje starijih korisnika, teže psihičkih bolesnih, osoba s intelektualnim teškoćama, ovisnika o alkoholu i opojnim sredstvima, mladih koji izlaze iz alternativne skrbi te osoba koje izlaze nakon dugotrajnog boravka u zdravstvenim ili nekim drugim institucijama. Kao i prošle godine, ovogodišnji Svjetski dan beskućnika posvećujemo beskućnicima koji nisu obuhvaćeni smještajem, tzv. skrivenim beskućnicima kojih je najveći broj u Zagrebu, u koji dolaze i iz drugih područja RH zbog slabo razvijenijih socijalnih usluga.
Još jednom ističemo kako je problematika beskućništva zaista kompleksan problem i potrebna nam je bolja suradnja svih sektora, potrebna nam je strategija za borbu beskućništva, lokalne socijalne i stambene strategije, koordinacija zdravstvenih i socijalnih institucija sa pružateljima usluga, razvoj dodatnih usluga u manjim gradovima i prihvaćanje ETHOS tipologije beskućništva na razini RH.

Povodom Svjetskog dana beskućnika i ove godine organiziramo 13. Nacionalni susret o beskućnicima u Puli, 10. listopada 2019. godine s kojeg ćemo poslati poruke donositeljima odluka na svim razinama i hrvatskoj javnosti kako bi ih potakli na prevenciju beskućništva razvoj usluga koje će doprinijeti socijalnom uključivanju beskućnika.

Domaćin Susreta je Gradsko društvo Crveni križa Pula u partnerstvu s Udrugom Institut i Hrvatskom mrežom za beskućnike. Susret započinjemo u 9:30 sati, otvaranjem foto izložbe o skrivenom beskućništvu pod nazivom „Imam ime“ fotografkinje Snježane Bratanović, na Forumu u Puli gdje će prisustvovati predstavnici svih organizacija koje se bave problematikom beskućništva u RH.

Nakon otvaranja izložbe u Domu hrvatskih branitelja u Puli, na adresi Dobrilina ulica 4, od 10,00 do 17,00 sati održava se Edukativna konferencija o beskućništvu.