EHO, Nekategorizirano

Desni ekstremisti najavljuju lov na izbjeglice po Sredozemlju

izbjeglice_crDaleko na pučini između europskog kopna i Afrike, pored brojnih plovila humanitarnih organizacija i talijanske obalne straže, u oči upada i jedno plovilo grupe koja sebe naziva „Obrani Europu” („Defend Europe”). Brod je na putu prema Siciliji nakon čega bi trebao krenuti prema libijskoj obali, prenosi SEEbiz.

– Mi se želimo uključiti u proces spašavanja izbjeglica. Ali ne kao druge nevladine organizacije koje izbjeglice dovode u Italiju nego želimo surađivati s libijskom obalnom stražom i izbjeglice vraćati u Libiju – kaže Daniel Fiß, jedan od njemačkih predvodnika ovog desno ekstremnog i rasističkog pokreta.

Znači plan je taj da libijska obalna straža preuzme izbjeglice koje su desni ekstremisti „spasili” na otvorenom moru.

Zasad nije poznato što će se dogoditi ako izbjeglice odbiju prijeći na brod identitetskih aktivista. Isto tako nije jasno postoji li bilo kakva vrsta sporazuma s libijskom stranom. Verena Papke iz privatne humanitarne organizacija „SOS Mediterranee” kaže kako je kooperacija s libijskom stranom gotovo nemoguća.

– To su sumnjive oružane grupe koje ometaju rad humanitarnih organizacija, otimaju izbjeglice natrag i odvode ih u Libiju kako bi ih dalje iskorištavali – kaže Papke.

Plan posade broda desnih ekstremista je i borba protiv krijumčara ljudi.

Oni su najavili da će na brodu biti i „sigurnosni stručnjaci” koji bi se oduprijeli naoružanim krijumčarima. To je zapravo zadatak europske vojne misije Sophia. No „identitarci” sebe vide i u jednoj drugoj ulozi.

– Mi želimo sakupljati dokaze da humanitarne organizacije koje sada ovdje djeluju surađuju s krijumčarskim bandama. S tim podacima ćemo pokrenuti i pravnu borbu –  kaže Daniel Fiß.

Zasad za ovu suradnju ne postoje nikakvi dokazi. Sve to govori u korist bojazni da bi uskoro u vodama pred libijskom obalom moglo postati još napetije ako dođe do sukoba desnih ekstremista i humanitarnih udruga koje tu djeluju. Verena Papke iz „SOS Mediterranee” kaže da se ne žele zamarati „konkurencijom” iz Identitetskog pokreta.

– Ono što nas trenutno zabrinjava je činjenica da Europa pred svojim granicama dopušta svakodnevno umiranje – kaže Papke čija je organizacija prije nekoliko dana od utapanja spasila 800 izbjeglica.