EHO, Nekategorizirano

Djevojka koja je preboljela leukemiju pokrenula kampanju “Moja kosa, tvoja kosa” za izradu vlasulja bolesnoj djeci u BiH

foto: news.yahoo.com
foto: news.yahoo.com

Ajla Nižić imala je četiri godine kada joj je dijagnosticirana leukemija i nije znala što je to. “Ali sam znala da sam izgubila kosu”, prisjeća se danas devetnaestogodišnja djevojka.

Petnaest godina nakon što je pobijedila opaku bolest, studentica medicine u Bosni i Hercegovini vodi kampanju da se djeci oboljeloj od raka daruje ono što joj njezini roditelji nisu mogli kupiti – periku.

U toj balkanskoj zemlji, jednoj od najsiromašnijih u Europi, upravo solidarnost često spašava živote.

Gotovo svakodnevno u tisku se objavljuju pozivi na donacije kako bi se u inozemstvu financirala liječenja koja se ne provode u zemlji, poput transplantacije bubrega ili koštane srži.

Iako je u BiH moguće nabaviti sintetičke perike za odrasle, jedino se u susjednoj Hrvatskoj može kupiti perika po mjeri za dijete. Ali zbog cijene od više 2000 eura po komadu takva kupovina je nezamisliva u zemlji gdje prosječna plaća iznosi oko 400 eura mjesečno.

“Može se činiti nevažno misliti na takvo što kad se radi o borbi s opakom bolešću, ali gubitak kose težak je psihološki teret, posebno djevojčicama koje se ne usude izaći u javnost, tvrdi Ajla čije lice sada uokviruju duge smeđe pletenice.

Moja kosa, tvoja kosa

Kampanja nazvana “Moja kosa, tvoja kosa” potiče građane BiH, u ovom slučaju žene, da daruju dio svoje kose radionici za izradu perika od prirodne kose za djecu, otvorenoj u Sarajevu u listopadu 2017., u kojoj radi desetak volontera.

Stotine su došle odrezati kosu na događanjima organiziranim u školama ili trgovinskim centrima. Drugi su ih poslali poštom. Izrada perika od prirodne kose, uz to što djeluju prirodnije, omogućava da se uštedu na cijeni materijala za umjetne.

Jedno poslijepodne u osnovnoj školi Hadžići blizu Sarajeva, nekoliko učenica sjedi u tišini. Iza njih odrasli češljaju njihovu dugu smeđu kosu prije rezanja dragocjenih pramenova.

“Željela bih da se osmijeh vrati na lice sve djece, ne želim jedina biti nasmiješena”, kaže jedna od donatorica, 13-godišnja Suana Sehić.

Dosad je izrađeno dvadesetak perika i darovano djeci, ističe 39-godišnja Nermina Ćuzović koja je projekt osmislila uz podršku švicarske vlade.

Osim izrade perika, radionica usporedo osposobljava buduće majstore u zemlji gdje je zanat vlasuljara pred izumiranjem, ističe Ćuzović.

Frizura kao prije

Desetak budućih vlasuljara uči zanat: za izradu perike treba upotrijebiti kosu najmanje šest osoba, a odrezane pletenice moraju biti duge najmanje 30 centimetara. Njihova boja mora najsličnija što može biti, a to je posao koji traje “deset do petnaest dana”, govori Fuad Halilović (22) koji vodi radionicu.

“Nastojimo da perika maksimalno sliči frizuri djeteta prije nego je izgubilo kosu. Uzimamo mjere glave i gledamo na fotografijama kako je bilo prije”, objašnjava on.

Ta je kampanja jedna od brojnih koje je pokrenula udruga “Srce za djecu” koju su prije petnaestak godina osnovali roditelji malih pacijenata.

Godine 2016. udruga je uz podršku brojnih donatora otvorila “roditeljsku kuću” blizu pedijatrijske klinike u Sarajevu, koja je dosad ugostila stotinjak obitelji. Nudi roditeljima psihološku i socijalnu pomoć dok su njihova djeca u bolnici, kao i smještaj onima koji ne žive u Sarajevu.

“Prije su neki roditelji spavali u automobilu, blizu bolnice, jer je skupo plaćati smještaj u Sarajevu”, objašnjava predsjednik udruge Fikret Kubat.

Drugi dom

Atifa Buldić-Bešić (30), danas volonterka u udruzi, ondje je bila smještena sedam mjeseci 2016. kad se njezina kći liječila od leukemije.

“To je bio naš drugi dom, jedino mjesto gdje se naša kći smijala, mjesto gdje je počeka trčati, jedino mjesto gdje se igrala s drugom djecom”, prisjeća se žena iz Tuzle.

“Roditeljska kuća” raspolaže s deset apartmana i cilj je pronaći donatora za njihovo održavanje.

Najbolji bosanskohercegovački nogometaš Edin Džeko, igrač Rome, nedavno se uključio u financiranje održavanja jednog od tih apartmana na tri godine.

“Svi mi koji imamo djecu znamo da su ona najvrijednije što imamo. Želim pokazati toj djeci i njihovim roditeljima da nisu sami”, izjavio je Džeko na konferenciji za tisak pri potpisivanju ugovora o financiranju.

Njegova supruga Amra, manekenka, odrezala je svoju kosu da postane njihova. (Hina)