Aktivizam, Nekategorizirano

Dokumentarac Annie Ernaux otvara Human Rights Film Festival

Dokumentarnim filmom nobelovke za književnost Annie Ernaux “Godine super osmice” 4. prosinca otvara se 20. izdanje Human Rights Film Festivala posvećenog ljudskopravaškim temama i autorskom filmu.

Film “Godine super osmice” kojega Ernaux supotpisuje sa sinom Davidom Ernaux-Briotom, sastoji se od obiteljskih filmova snimljenih između 1972. i 1981. koji funkcioniraju kao zrcalo načina života i društva u desetljeću nakon 1968. te direktno utječu na teme kojima se bavila tijekom 60-godišnje karijere.

Program donosi 26 igranih i dokumentarnih filmova koji su obilježili ovu godinu, među kojima se ističu dobitnik nagrade žirija Filmskog festivala u Veneciji “Saint Omer”, sudska drama redateljice Alice Diop, igrana “Sparta” Ulicha Seidla i “Nema medvjeda” Jafara Panahija, redatelja kojeg je iranska vlast osudila na šestogodišnju zatvorsku kaznu kako bi ga spriječila da snima filmove.

Tu su i najnoviji dokumentarni filmovi Sergeja Loznice “Prirodna povijest uništavanja” i “Kijevski proces”, raskošni kolonijalni triler Alberta Serre “Priča s Pacifika”, dok regionalne autore predvode medicinski dokumentarni triler “Još jedno proleće” Mladena Kovačevića i na Mostri premijerno prikazana igrana drama “Da li ste videli ovu ženu?” Matije Gluščevića i Dušana Zorića sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi.

U posebnom programskom fokusu su četiri dokumentarna filma Mantasa Kvedaravičiusa, litvanskog redatelja kojeg su ubili ruski vojnici dok je snimao u ukrajinskom Mariupolju početkom travnja ove godine – “Barzah”, “Mariupolis”, “Mariupolis 2”, “Partenon”.

Bit će tu i dva najnovija dokumentarna filma Sergeja Loznice iz 2022. godine, “Prirodna povijest uništavanja” i “Kijevski proces”, premijerno film “Mekani brodovi” o umjetniku Željku Zorici Šišu te “Afterwater”, prikazan na Berlinaleu, kojim se na festival vraća Dane Komljen.

Hrvatsku premijeru imat će nagrađivani dokumentarni film “Pomrčina” Nataše Urban koja se uz pomoć očevih dnevnika bavi recentnom srpskom poviješću, dok će svjetske premijere imati kratki filmovi Nebojše Slijepčevića (Banija) i Vladislava Kneževića (Refrakcije).

Festival će trajati do nedjelje, 11. prosinca, u kinima Tuškanac i Kinoteka, te u Dokukinu KIC gdje će se održavati popratni, diskurzivni program, a u klubu Močvara glazbeni program.

Festival organiziraju Multimedijalni institut/MaMa Zagreb i URK/Močvara, a ulaz na sve programe osim glazbenog je slobodan.