Nekategorizirano, Stajališta

EI: U Europi se nakon terorističkih napada nastavlja ograničavanje prava

P-FAH-Hc053132Izvanredno stanje, proširenje ovlasti izvršne vlasti i slične mjere uvedene u Europi nakon terorističkih napada u 2015. potaknuli su “stalno ograničavanje” prava u ime borbe s terorizmom, upozorava nevladina organizacija Amnesty International u svom izvješću objavljenom u utorak.

Radi načela “sigurnosti”, “strah, otuđenje i predrasude postupno potkopavaju temeljne kamenove Europske unije, a to su pravda, jednakost i nediskriminacija”, ističe se u izvješću u kojemu se također upozorava na “radikalne promjene” kroz koje prolazi četrnaest zemalja EU-a koje je Amnesty analizirao.

“Kamen po kamen, zgrada zaštite temeljnih prava koja se tako brižno gradila nakon Drugog svjetskog rata, urušava se” u ime “borbe s terorizmom”, ističe nevladina organizacija.

Amnesty nabraja čitav niz mjera koje su se donosile u ime te borbe: donošenje zakona “na brzinu”, bez veće rasprave, “proširenje ovlasti izvršne vlasti” i sigurnosne službe na štetu pravosuđa, “ublažavanje zahtjeva u vezi s podnošenjem dokaza”, “kažnjavanje mnogih oblika govora koji su daleko od poticanja na mržnju” i slično.

“Stalno nazadovanje u mnogim aspektima pravne zaštite u EU-u mora prestati”, upozorio je Amnesty pozivajući zemlje da “poštuju svoje međunarodne obveze”. (Hina)