Nekategorizirano, Stajališta

HND: Sloboda medija i sigurnost novinara ugrožena u cijeloj regiji

P-FAH-H7039925Predstavnici novinarskih organizacija iz šest zemalja regije poručili su s konferencije za medije u četvrtak u Podgorici da je sloboda medija i sigurnost novinara ugrožena u cijeloj regiji, te istaknuli da se napadi na novinare i medije moraju tretirati kao napadi na sve građane, priopćeno je iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković rekao je da su u regiji zabilježeni brojni napadi i nekoliko ubojstava novinara uključujući i urednika podgoričkog lista „Dan“ Duška Jovanovića, navode iz HND-a.

Leković je, u ime novinarskih organizacija regije, poručio da se napadi na novinare tiču svih građana.

“Naša poruka građanima u svim državama regije jest da je novinarstvo jedan od temeljnih stupova demokratskog društva, a ugrožavanje slobode medija te napadi na novinare nisu samo napadi na medije i novinare već napad na sve građane“, kazao je Leković.

Poručio je da „tko dopušta ugrožavanje medijskih sloboda i napade na novinare i ne kažnjava napadače, iako za to ima mehanizme i alate, odgovoran je za ugrožavanje elementarnih ljudskih sloboda svih građana. Mi smo se organizirali odlučni da to ne dopustimo. Pozivam sve građane da nam se pridruže“, rekao je Leković.

Predstavnici udruženja borave do 7. srpnja u Podgorici na treningu posvećenom razvoju kapaciteta za javno zastupanje.

Oni su predstavili baza napada na novinare u regiji, koja se može naći na safejournalists.net. Tu bazu razvilo je šest novinarskih organizacija koje, kako kažu podržava EU.

Čak 357 napada zabilježeno je od 2014. godine na novinare u šest država – Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Srbiji i Makedoniji.

Također, više od polovice ispitanika iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore kazalo je da cenzura utječe na njihov rad, a isti stav imalo je i oko 40 posto ispitanika iz Srbije i 30 posto njihovih kolega s Kosova. Osim u BIH, više od polovine anketiranih novinara istaklo je da postojanje mogućnosti građanske tužbe zbog klevete utječe na njihov rad.

Novinari različito koriste pravo na slobodan pristup informacijama, rečeno je. Tako ga u BiH i Srbiji znatno koriste, a u Crnoj Gori i Makedoniji ne tako često. Čak 78 posto anketiranih novinara na Kosovu istaklo je da su im institucije odbile dati tražene dokumente, a taj postotak je manji u drugim državama, ali također prilično visok, priopćeno je.

Glavni tajnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković potvrdio je da ključni razlog koji doprinosi napadima na novinare dolazi iz političke sfere. On je rekao da su u proteklom razdoblju u Srbiji najviši državni dužnosnici izravno vrijeđali novinare na press konferencijama, čime su utjecali da javno mnijenje to percipira kao prihvatljivo ponašanje. (HINA)