Hrvatska, Nekategorizirano

HND duboko zabrinut odlukama uprave Novog lista

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Hrvatsko novinarsko društvo priopćilo je u nedjelju da je duboko zabrinuto infromacijama da je uprava Novog lista dala otkaz novinarki Tatjani Gromači, a Maji Hrgović prijeti otkazom ako ne prihvati degradirajući ugovor, te je pozvalo upravu da preispita i povuče te odluke i zaštiti svoje novinare i novinarsku profesiju.

HND navodi da je osobito zgrožen banalnošću obrazloženja. Uglednoj spisateljici i novinarki Gromači je nakon dugogodišnjeg rada u Novom listu poručeno da Novi list više ne treba njezine usluge jer u Puli, gdje ona živi, ima novinare Glasa Istre od kojih može preuzimati tekstove s tog područja, navodi HND. Ističe da Gromača, međutim, kao novinarka i autorica nije bila ograničena na lokalni prostor, nego je čitateljima nudila puno širu perspektivu, ne samo novinarsku, nego i umjetničku i kritičku.

Dugoj uglednoj spisateljici i novinarki Maji Hrgović prijeti otkaz ako ne prihvati ugovor za mjesto urednice na portalu Novog lista koji je daleko ispod njezinih autorskih i novinarskih mogućnosti, ocjenjuje HND. Napominjući da ne potcijenjuje novinare portala, HND ističe da bi prihvaćanjem novog ugovora ona prestala pisati za Novi list o kulturi i na portalu objavljivala tuđe tekstove što, ocjenjuje, nije profesionalna korist za redakciju Novog lista.

Sindikalne podružnice u Novom listu, kaže se u priopćenju, negativno su se očitovale o predloženom otkazu Maji Hrgović upozoravajući da Novi list još nema zakonito donesenu sistematizaciju pa se ni radniku “ne može uručiti otkaz zato što ne želi prihvatiti radno mjesto koje legalno ne postoji”.

HND upozorava “na nepodnošljivu i šokantnu lakoću” kojom se uprava odriče ili namjerava odreći vrsnih novinarki koje su se istaknule svojim novinarskim radom i pridonijele ugledu i utjecaju Novoga lista.

I kolumnist Novog lista Ladislav Tomičić nedavno se zatekao u istoj situaciji kao i kolegica Hrgović, kada je pod prijetnjom otkaza bio prisiljen prihvatiti rad na portalu Novog lista, a prijetnju otkazom nedavno je iskusio i Boris Pavelić, navodi HND i zaključuje da se “ovdje radi o neprihvatljivom obrascu ušutkivanja neposlušnih, kritičkih i utjecajnih novinara”.

O saznanjima o svim tim slučajevima HND će obavijestiti Europsku federaciju novinara i ostale međunarodne organizacije koje se bave novinarskim i medijskim slobodama, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Saša Leković. (HINA)