Nekategorizirano, Stajališta

Nedopustivo je da političari vrijeđaju novinarsku profesiju

Foto: Hanza Media
Foto: Hanza Media

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje postupak saborske zastupnice MOST-a Ines Strenja Linić, koja je putem Facebooka uputila krajnje neprimjerenu poruku novinarki portala Dubrovački dnevnik Ivoni Butjer, uvrijedivši ujedno, bez ikakvih argumenata, cijelu novinarsku profesiju.

Kolegica Butjer supotpisnica je teksta u Dubrovačkom dnevniku u kojem se komentira saborska rasprava o izmjenama izbornih zakona, između ostaloga i o kaznenim djelima zbog kojih bi se pojedincima zabranilo kandidiranje. Inicijator zakonskih izmjena je MOST pa je Dubrovački dnevnik objavio kako je Ines Strenja Linić, čija se stranka kao i ona osobno, zalažu za zabranu kandidiranja osobama koje su počinile teže kazneno djelo, prije 33 godine pravomoćno osuđena zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.

Tu je informaciju za Dubrovački dnevnik prije više od pola godine potvrdila i sama gospođa Strenja Linić što je u tekstu i navedeno.

Prema saznanju HND-a, tu informaciju, iako potvrđenu, redakcija Dubrovačkog dnevnika nije ranije objavila smatrajući da bi njeno objavljivanje, bez povoda i izvan konteksta, bilo nekorektno prema gospođi Strenja Linić. No, kada se saborska zastupnica Strenja Linić zalaže za to da pravomoćno osuđeni za teška kaznena djela ne mogu biti kandidirani na političke funkcije opravdan je novinarski postupak podsjetiti kako je i ona sama pravomoćno osuđena za takvo djelo, bez obzira kada je ono počinjeno.

No, zbog objave tog teksta saborska zastupnica Ines Strenja Linić kolegicu Butjer je preko Facebooka optužila – „prljavo zarađujete svoj kruh“, te dodala: “Biti novinar nekad je bilo časno zanimanje, a danas živite kako biste blatili nepoznate časne ljude koji su svoj cijeli život radili za dobrobit mnogih“. Strenja Linić je napisala i sljedeće: “Nadam se da mirno ne spavate. I da vam ipak nisu platili dovoljno da zaboravite zašto ovako prljavo zarađujete. Sramite se kad ovako zarađujete za svoje krpice”. Kolegica Butjer joj je u podužem i vrlo pristojnom pismu javno odgovorila na prozivke i uvrede.

HND podsjeća da javne osobe, a saborski zastupnici to svakako jesu, moraju biti spremne na novinarsko propitivanje njihovih postupaka. Vrijeđanje novinarke zbog toga što je upravo to učinila nedopustivo je. Optuživanje čitave novinarske profesije je opasno, a posebno u vremenu do sada nezabilježenih prijetnji novinarima koje su velikim dijelom uzrokovane upravo neodgovornim ponašanjem političara.

 

Izvor: HND