Nekategorizirano, Stajališta

Leković: Nisam važan ni ja ni uhićeni, već je problem eskalacija govora mržnje i prijetnji

Na fotografiji Spomen-ploča hrvatskim novinarima, snimateljima i tehničarima ubijenima u Domovinskom ratu i Saša Leković. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Na fotografiji Spomen-ploča hrvatskim novinarima, snimateljima i tehničarima ubijenima u Domovinskom ratu i Saša Leković. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković upozorio je u utorak, nakon objave informacije da je zagrebačka policija pritvorila 73-godišnjaka zbog toga što mu je slao prijeteće sms poruke, kako nije bitan on ni uhićeni, već je problem u eskalaciji govora mržnje i prijetnji za što „glavnim generatorima“ drži dio političara i „one koji sebe zovu novinarima“.

Upitan za reakciju nakon što je objavljeno da je uhićen 73-godišnjak, Leković je naglasio da nisu važni ni on, niti uhićeni, već je problem količina prijetnji, bilo sms-ovima, bilo pismima s prijetnjama, uključujući prijetnje smrću, upućenih ne samo njemu nego i drugim novinarima.

Njihov je broj, istaknuo je, toliko velik da je HND već upozorio na to kao na veliku društvenu opasnost i zbog tog tražio održavanje sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

A ta je sjednica, koja održana prošli tjedan, ustvrdio je Leković, načinom na koji su sudionici reagirali, nažalost potvrdila ono na što HND upozorava.

„Sjednica je, nažalost, pokazala upravo ono na što smo mi ukazivali – da su dio političara, a i dio onih koji sebe nazivaju novinarima, zapravo glavni generatori tog govora mržnje i prijetnji, uključujući i prijetnje smrću. A oni koji na kraju te prijetnje upućuju, pretpostavljam i poput ovog pritvorenog čovjeka, kojeg ja osobno ni ne poznam, samo su izvršitelji nečega što oni zapravo, vjerojatno ni ne razumiju. Pretpostavljam da on nije nikad čuo ni za HND, niti za mene, prije nego su ga počeli kljukati govorom mržnje i huškanjem“, rekao je Leković.

Sama sjednica pokazala je da je tu riječ o velikoj društvenoj opasnosti na koju se i dalje zatvara oči, ponavlja Leković. „A ovo je samo jedna od posljedica jer ja sam prijavio i druge napade, a i drugi su prijavljivali napade. Pretpostavljam da je u ovom slučaju policiji bilo lakše jer su prijetnje slane s poznatog broja“, kazao je predsjednik HND-a.

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je u utorak Hini kako je zbog slanja prijetećih sms poruka predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću uhićen i pritvoren 73-godišnji muškarac. Njega je u nedjelju ispitala istražna suktinja, a u pritvoru je zadržan zbog opasnosti od ponavljanja djela.