Nekategorizirano, Svijet

EU povećala pomoć za 3,5 milijuna eura za migrante u Bosni i poziva na obnovu kampa Lipe

Europska unija u nedjelju je najavila da će za 3,5 milijuna eura povećati pomoć za migrante u Bosni i Hercegovini koji žive u “neprihvatljivim” uvjetima i pozvala je da se ponovo izgradi kamp Lipa nedavno izgorio u požaru.

Ova dodatna pomoć koja je namijenjena “ranjivim izbjeglicama i migrantima sučeljenim s humanitarnom katastrofom u Bosni” pridodaje se 4,5 milijuna eura koje je Bruxelles odobrio u travnju 2020., priopćila je Europska komisija.

Nakon požara u kojemu je 23. prosinca potpuno izgorio kamp u blizini bosanskog grada Bihaća, tisuću migranata je ostalo bez krova nad glavom, na granici EU-a, po jakoj zimi i po kiši.

“Situacija je neprihvatljiva. Smještaj prilagođen zimskim uvjetima nužan je za dostojan život koji mora biti zajamčen u svakom trenutku”, istaknuo je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell, navodi se u priopćenju.

“Mjesne vlasti moraju staviti na raspolaganje postojeću infrastrukturu i osigurati privremeno rješenje (za smještaj) dok se kamp Lipa ne obnovi i ne postane trajna infrastruktura”, istaknuo je.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić najavio je u nedjelju da će se hitnim mjerama rješavati problem ilegalnih migranata koji borave na otvorenom blizu Bihaća i štrajkom glađu prosvjeduju zbog lošeg postupanja prema njima.

U selu Lipe kod Bihaća pripadnici oružanih snaga BiH u subotu su postavili desetak većih šatora za boravak migranata koji su u njih odbili ući.

U subotu je šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler takvo stanje nazvao “potpuno neprihvatljivim”.

“Životi i osnovna ljudska prava nekoliko stotina ljudi ozbiljno su ugroženi”, rekao je Sattler u subotu.

Podsjetio je da je “BiH potpisnica međunarodnih instrumenata za ljudska prava i mora ispuniti svoje obaveze, kao zemlja koja teži članstvu u EU.”

Cikotić je u nedjelju rekao da samo jedan narod, Bošnjaci u dvije županije, Sarajevskoj i Unsko-sanskoj, snose teret migrantske krize i to je nedopustivo.

“To je u budućnosti neodrživo”, kazao je.

Migrante se ubuduće mora ravnomjerno rasporediti po različitim dijelovima zemlje, smatra ministar.

Dok su dužnosnici BiH obilaili kamp migranti, koji već treći dan štrajkaju glađu tražeći da im se osigura humaniji tretman, prosvjedovali su.

“Želimo pomoć iz EU”, “Nismo životinje nego ljudi” samo su neke od poruka koje su ispisali na transparentima koje su nosili dok su ministri obilazili Lipu. (Hina)