Nekategorizirano, Svijet

Migranti počeli s evakuacijom Džungle u Calaisu

Foto: EPA/ETIENNE LAURENT
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Migranti su u ponedjeljak počeli pristizati na mjesto okupljanja koje su odredile vlasti za evakuaciju Džungle u Calaisu, kampa s tisućama migranata na sjeveru Francuske.

Žene i muškarci došli su s kovčezima i naprtnjačama pred hangar koji služi kao glavni stožer operacije u okviru koje bi 6 do 8 tisuća migranata trebalo biti upućeno autobusima prema prihvatnim centrima raspoređenima na čitavom francuskom teritoriju.

Red od šezdesetak osoba već se protezao ispred još zatvorena prolaza do glavnog stožera.

Vlada cijelu operaciju prikazuje kao “humanitarnu”. Njome bi se trebalo zatvoriti najveće sklepano naselje u Francuskoj, nastalo prije 18 mjeseci, koje su nastanjivali migranti većinom iz Afganistana, Sudana i Eritreje, sa snom da će prijeći kanal La Manche i domoći se V. Britanije.

Kamp u Calaisu postao je kamen spoticanja u raspravi oko imigracije te izazivao napetosti između Pariza i Londona. Krajem rujna francuska vlada najavila je njegovo raspuštanje.

Oko 1250 policajaca i žandara mobilizirano je kako bi osigurali bezbolno odvijanje operacije.

Muškarci, žene i djeca strpljivo su mjesecima čekali u blatnom naselju na prelazak kanala. U nedjelju uoči početka operacije zatvaranja Džungle francuski službenici dijelili su im informativne letke pozivajući ih da odustanu od sna da se domognu britanskog kopna.

“Još uvijek trebamo ljude uvjeriti da prihvate smještaj i odustanu od britanskog sna. To je najteži dio”, kaže Didier Leschi koji vodi francuski ured za imigraciju za Afp.

“Morat će nas nasilu otjerati. Želimo u Britaniju”, kaže Afganistanac Karhazi. Sirijski migrant koji nije želio otkriti svoj identitet kaže kako su pred zoru mnogi otišli iz Džungle kako bi izbjegli premještaj u druge dijelove Francuske.

To je učinio i on i podigao je šator desetak kilometara dalje. “Bio sam u Džungli 13 mjeseci i naučio sam da ne treba vjerovati vlastima. Uvijek kažu jedno a učine drugo. Pa sam prošle noći otišao i postavio šator na drugom mjestu”, kaže on.

Francuske vlasti nadaju se da će zatvoriti Džunglu za tjedan dana. Do srijede bi svi stanovnici trebali biti evakuirani a već u utorak počinju prva rušenja nastamba.