Nekategorizirano, Svijet

Francuzi ponovno masovno prosvjeduju zbog zakona o radu

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Jedanaesti puta u četiri mjeseca, više desetaka tisuća protivnika novog zakona o radu izašlo je na ulice Francuske, u ozračju obilježenom sukobima i privođenjima.

U Parizu je oko 200 zamaskiranih osoba obučenih u crno vodilo povorku demonstranata koji su bacali kamenje na pripadnike snaga reda.

Policajci su uzvratili suzavcem i priveli 27 osoba. U Parizu je zbog prosvjeda mobilizirano oko 2500 policajaca i žandara.

Čelnik sindikata CGT Philippe Martinez najavio je mogućnost novih prosvjeda 5. srpnja.

Planirane izmjene zakona omogućile bi lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje, a poslodavci bi imali odlučujuću riječ u pregovorima o uvjetima rada i plaća.

Prosvjedi protiv zakona o radu su na najnižu razinu spustili popularnost predsjednika Francoisa Hollandea.

Prema podacima sindikata, u glavnom francuskom gradu prosvjedovalo je 55.000 ljudi, ali policija tvrdi da ih je bilo između 14.000 i 15.000.

Osim prosvjeda, štrajkovi od ožujka zahvaćaju sektore prijevoza, energije i prikupljanja smeća, što je izazivalo strahovanja za odvijanje europskog nogometnog prvenstva.

Vlada kategorički odbija pregovarati o svom prijedlogu zakona, a sindikati su već upozorili da će nastaviti mobilizaciju u srpnju i rujnu ako se vlada ne pokrene.