Nekategorizirano, Svijet

Pariz dobio ulicu Srebrenica

pariz_crU svom prijedlogu Savjetu grada za imenovanje ulice po Srebrenici gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je istakla da je na području tog grada počinjen najveći masakr poslije Drugog svjetskog rata i da su taj zločin kao genocid kvalificirala dva međunarodna suda: Haški tribunal 2004. i Međunarodni sud pravde 2007. godine.

Ulica Srebrenica se nalazi u istočnom dijelu Pariza u novoizgrađenom kvartu, nedaleko od čuvenog groblja i avenije Père Lachaise. Slučajno ili ne: Ulica Srebrenica je produžetak Ulice Balkan, prenosi SEEbiz.

Duga je oko 200 metara ili nekih 245 koraka. U cijelosti je stambena, veoma tiha, gotovo bez prometa i gužvi. Počinje malom i jedinom starom zgradom, utonulom u zelenilo, na čiju metalnu ogradu je postavljena ploča “Rue de Srebrenica” s objašnjenjem: “En mémoire des massacres pérpétres en juillet 1995 contre les Bosniaques” – „U spomen na žrtve masakra koji su počinjeni nad Bošnjacima u srpnju 1995.”

Na početku ulice Srebrenica su velike crvene žardinjere, na kraju je drveće i klupe za odmor. Nema posebnog pločnika, nego je prostor za pješake odvojen kamenim kockama do polovice njene dužine, a od polovice željeznim stupovima. I na lijevoj i na desnoj strani su nove zgrade, među kojima se ističe bijeli stambeni toranj od 15 katova. U svibnju je u toj zgradi izbio požar, koji je brzo lokaliziran i ugašen, ali liftovi potom nisu radili danima. Zbog toga je Ulica Srebrenica prvi put u svojoj kratkoj povijesti spomenuta u medijima.