Nekategorizirano, Svijet

ICJ odbio zahtjev iz BiH za reviziju presude protiv Srbije

P-H20160317000661Međunarodni sud pravde (ICJ) odbio je zahtjev za pokretanje postupka revizije presude protiv Srbije iz 2007. godine, kojom je ta zemlja oslobođena odgovornosti za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini.

Kako su u četvrtak izvijestili lokalni mediji u BiH, tajnik ICJ-a Philippe Couvreur posebnim je pismom izvijestio članove Predsjedništva BiH kako je sud zaključio da nema osnove za pokretanje postupka revizije jer niti jedno tijelo državne vlasti u BiH o tome nije donijelo odluku.

ICJ drži, kako stoji u pismu, da odluku o reviziji nisu donijela “nikakva ovlaštena tijela u ime BiH” te stoga ne može poduzeti ništa glede podnošenja zahtjeva za reviziju presude, podnesenog 26. veljače.

Zahtjev za reviziju presude tada je podnio Sakib Softić, koji je ranije zastupao BiH u odlučivanju po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije, podnesenoj još 1993. godine.

ICJ je 2007. godine odlučio kako SRJ nije odgovorna za genocid koji je počinjen u Srebrenici iako snosi odgovornost zbog činjenice da neki od odgovornih za taj zločin nisu privedeni pravdi i procesuirani.

Softićev legimitet za pokretanje zahtjeva za reviziju presude bio je sporan zbog dvojbe o tome ima li on ovlasti djelovati u ime države BiH, o čemu, kao ni o reviziji, nije bilo suglasnosti između bošnjačkih i srpskih političara.

Unutar Predsjedništva BiH nije bilo suglasnosti o podnošenju zahtjeva za revizijom presude, jer se tome izrijekom protivio predsjedatelj Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović je bio odlučan zagovornik revizije, a treći, hrvatski član državnog vrha BiH Dragan Čović je tražio da se o svemu odluči konsenzusom, što je bilo neizvedivo uz postojeće nesuglasice. (Hina)