Nekategorizirano, Svijet

U tijeku izbora u Mijanmaru Francuska traži “politička prava” za muslimansku manjinu Rohingyja

EPA/LYNN BO BO

Francuska je u utorak pohvalila provedbu parlamentarnih izbora u Mijanmaru, zatraživši da se zajamče politička i ekonomska prava muslimanske manjine Rohingyja, koja godinama trpi progon.

Stranka na vlasti dobitnice Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi, koju zbog upravljanja krizom s Rohingyjama kritiziraju u međunarodnoj javnosti, ali još ima potporu većine stanovništva, proglasila je u ponedjeljak “nadmoćnu pobjedu”, premda se konačni rezultati izbora još danima neće znati.

“Ovo je nova i važna etapa u izgradnji demokracije u zemlji”, ocijenilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

“Napori koji se ulažu u dobro upravljanje i u demokratske reforme moraju se nastaviti kako bi se ostvario održiv gospodarski i društveni razvitak zemlje i zajamčila politička i ekonomska prava svih, pa i Rohingyja”, ističe se u priopćenju.

Zbog krize koja je izbila kada su stotine tisuća Rohingyja pred progonom prebjegle u Bangladeš, mijanmarska vlada je optužena za “genocid” na Međunarodnom sudu pravde, najvišem sudskom tijelu UN-a.

Pariz usto traži da se “izborni proces provede u jedinicama u kojima se izbori nisu mogli održati te da etničke i vjerske manjine mogu u njima slobodno sudjelovati”. I “potiče sve strane da (…) se zauzmu za civilnu vladu koja će proisteći iz ovih izbora”.

Ova reakcija dolazi u vrijeme napetosti između Francuske i muslimanskog svijeta. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da “neće odustati od karikatura”, pošto je u listopadu islamist odsjekao glavu profesoru Samuelu Patyju zbog toga što je učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Vjernici su u nekim zemljama s muslimanskom većinom reagirali ljutito. Macronove fotografije su se palile na prosvjedima, a pokrenuta je i kampanja bojkota francuskih proizvoda.