Nekategorizirano, Svijet

Novinari Reutersa osuđeni u Mjanmaru na sedam godina zatvora zbog istrage o masakru nad Rohindžama

EPA/CHRISTIAN BRUNA
EPA/CHRISTIAN BRUNA

Dvojica Reutersovih novinara koji su istraživali zločine mjanmarske vojske nad Rohindžama osuđeni su u ponedjeljak na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni.

“Obojica su kršila zakon o državnoj tajni, te su osuđeni svaki na po sedam godina zatvora”, rekao je sudac Ye Lwin pred prepunom dvoranom, u kojoj su se našli brojni novinari i diplomati.

Dvojica lokalnih mjanmarskih novinara koji su radili za britansku agenciju, Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28), u pritvoru su od prosinca 2017.

Optuženi su da su se domogli dokumenata vezanih uz operacije mjanmarskih sigurnosnih snaga u državni Rahin, regiji na sjeverozapadu Mjanmara u kojoj se odigravala tragedija Rohindža.

Koncentrirali su se na masakr nad pripadnicima te muslimanske zajednice u selu Inn Dinn 2. rujna 2017.

Ova je presuda donesena u vrijeme velikih napetosti između Mjanmara i međunarodne zajednice.

Prije tjedan dana, istražitelji UN-a objavili su izvješće u kojem se govori o “genocidu” nad Rohindžama i izravno optužuje vojska, ali i šutnja dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi koja je na čelu vlade od 2016.

Proces je pomno pratila međunarodna zajednica koja je već uputila apele da se oslobode dvojica novinara.

Ujedinjeni narodi, Europska unija i neke zemlje među kojima SAD, Kanada i Australija pozvali su na oslobađanje novinara.

“Danas je tužan dan za Mjanmar, Reutersove novinare Wa Lone i Kyaw Soe Oo, kao i globalno za slobodu tiska”, rekao je glavni uredik Reutersa Stephen J.Adler.

Američki veleposlanik u Mjanmaru kazao je da je presuda “duboko uznemirujuća za svakog tko se bori za slobodu medija”, a UN je zatražio oslobađanje novinara.

Po podacima UN-a, više od 700.000 Rohindža pobjeglo je preko granice u susjedni Bangladeš. Mjanmar niječe optužbe o zvjerstvima svojih sigurnosnih snaga i kaže da je vodio legitimnu operaciju protiv pobunjenika.