Nekategorizirano, Rad udruga

EU projekt nam je bio „odskočna daska i glavni krivac“ za realizaciju poduzetničkih ideja

Unutar udruge, među članstvom, vidljiv je kvalitativan napredak
Unutar udruge, među članstvom, vidljiv je kvalitativan napredak

Udruga žena Oreh Oštrice provodila je projekt “Inicijativa za poticanje zapošljavanja i lokalnog razvoja na području Knina i Novog Marofa”, a danas, s vremenskim odmakom, kažu kako je projekt ostavio pozitivne učinke kako na članice udruge tako i na lokalno stanovništvo koje je na direktan ili indirektan način sudjelovalo u provedbi projektnih aktivnosti.

– Unutar udruge, među članstvom, vidljiv je kvalitativan napredak, prvenstveno što se tiče samopouzdanja i pokretanja vlastite inicijative. Jedna članica udruge, koristeći smjernice i primjer poslovnog plana za samozapošljavanje iz projekta, napravila je vlastiti plan za samozapošljavanje i planira na jesen, čim uredi poslovni prostor, otvoriti vlastiti obrt za izradu odjevnih predmeta i nakita – priča Marija Čolja Posavec, predsjednica udruge istaknuvši kako su od lokalnog stanovništva imali dosta upita o mogućnostima samozapošljavanja.

– Rezultat koji je polučio ovaj projekt je i konkretno samozapošljavanje mladića koji je pratio provedbu našeg projekta, obratio nam se za pomoć u izradi poslovnog plana za samozapošljavanje te mu je odobren poticaj od Zavoda za zapošljavanje u iznosu 25.000 kuna. Mladić je zaposlio još jednu nezaposlenu osobu i jednog studenta te uspješno vodi kafić – kaže Marija naglasivši kako je projekt bio „odskočna daska i glavni krivac“ za realizaciju poduzetničkih ideja i pokretanje gospodarskih aktivnosti udruge Oreh.

– Udruga Oreh osnivač je prvog socijalnog poduzeća u Varaždinskoj županiji čija je djelatnost proizvodnja tradicionalnih domaćih kolača. Nakon projekta, u poduzeću već 6 mjeseci radi 50-godišnja žena koja je do tada bila dugotrajno nezaposlena. Na tome se neće stati, kada se stvore uvjeti, planiramo daljnje zapošljavanje socijalno ranjivih skupina – najavljuje zaključivši kako su bogatiji za jedno veliko iskustvo što se tiče same provedbe.

– Osim toga, edukacija iz socijalnog poduzetništva pružila nam je nova znanja o poduzetništvu općenito te ćemo strpljivim radom, entuzijazmom, upornošću i vjerom u sebe, stvarati nove temelje i prostor za daljnji napredak poduzeća i nova zapošljavanja. Putem radionica o pripremi projekata na ESF kapitalizirali smo nova znanja koja ćemo sigurno iskoristiti za nove projekte (jedan je u pripremnoj fazi), koji će nam omogućiti daljnji razvoj i prosperitet.

Maja Celing Celić