Nekategorizirano, Stajališta

Europska inicijativa političara, poduzetnika, aktivista poziva na zeleni oporavak nakon pandemije

Europski političari, kompanije i aktivisti zatražili su u utorak da zelena ulaganja odigraju ključnu ulogu u ponovnom pokretanju gospodarskog rasta nakon pandemije Covida-19, prenosi Hina.

Zbog pandemije Europska unija kreće se prema oštroj recesiji ali stavovi su podijeljeni kako bi se trebao financirati gospodarski oporavak.

Južne zemlje zagovaraju izdavanje zajedničkog duga a fiskalno konzervativni sjever tome se protivi.

Europski čelnici trebali bi se sastati idućeg tjedna kako bi razgovarali o planu oporavka a skupina od 180 parlamentarnih zastupnika, poslovnih lidera, sindikata i istraživačkih instituta traži da mjere budu fokusirane na ekološki održivije gospodarstvo.

„Nakon krize doći će vrijeme obnove. Prijelaz na klimatski neutralno gospodarstvo, zaštita biološke raznolikosti i transformacija poljoprivredno-prehrambenog sustava mogli bi u kratkom roku osigurati radna mjesta, rast… i pridonijeti izgradnji otpornijeg društva“, poručuju u otvorenom pismu.

Potpisnici su ministri 10 zemalja EU-a, od Italije od Luksemburga, 79 zastupnika u Europskom parlamentu, te izvršni direktori kompanija, poput od L’Orealovog Jean-Paul Agona, Ikeinog Jespera Brodina, do Danoneovog Emmanuela Fabera.

Upozoravajući da je pandemija koronavirusa u gospodarstvu prouzročila veći šok nego financijska kriza 2008. godine, ističu da bi mjere pomoći trebale poduprijeti i realizaciju europskog Green Deala, plana kojim bi neto emisija stakleničkih plinova u EU do 2050. trebala biti svedena na nulu.

„Klimatska kriza nije jenjala zbog krize Covida-19. Budemo li nakon krize okrenuli gospodarstvo u krivom smjeru, udarit ćemo u zid klimatske krize“, upozorio je zastupnik francuskih liberala u EP-u Pascal Canfin.

Pozivi na zeleni oporavak učestali su otkako su ministri financija EU-a prošlog četvrtka postigli dogovor o mjerama podrške gospodarstvima pogođenima pandemijom koronavirusa, ostavljajući ipak otvorenim pitanje njihova financiranja.

U međuvremenu su Austrija, Danska, Finska, Italija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska otvorenim pismom pozvale EU da vodi računa o tome da paket financijske podrške uključuje i Green Deal. Proteklog vikenda apelu su se pridružile i Njemačka, Francuska i Grčka.

Poljska i Češka su pak među državama koje traže od EU-a da zbog pandemije ublaži mjere zaštite klime.