Nekategorizirano, Stajališta

U pandemiji bolja kvaliteta zraka, ali raste uporaba jednokratne plastike

EPA/SANJAY BAID

Pandemija koronavirusa privremeno je poboljšala kvalitetu zraka i snizila emisije stakleničkih plinova, ali je povećala uporabu jednokratne plastike, upozorila je Europska agencija za okoliš (EEA).

Emisije plinova s učinkom staklenika pale su znatno u 2020. godini u Europskoj uniji zbog mjera zatvaranja koje su smanjile gospodarske aktivnosti.

Točni podaci o tome koliko su stvarno smanjene bit će poznati iduće godine, objavila je Europska agencija za okoliš (EEA) u četvrtak.

Ograničenja u međunarodnom prometu koje su države donosile tijekom pandemije smanjile su putovanja, kako poslovna tako turistička što je rezultiralo smanjenom aktivnošću u prijevoznom sektoru, a upravo je on veliki izvor emisija plinova s učinkom staklenika.

Cestovni promet u Europi pao je, prema procjenama, za 57 posto ove godine u usporedbi s 2019., navodi Međunarodna unija za cestovni promet (IRU).

Zračni promet strmoglavio se, navodi Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (IATA).

Razine buke i onečišćenja pale su jer cestama prometuje manje vozila djelomice zbog zatvaranja gospodarstva u proljeće 2020.

Međutim, nakon što su bile ukinute mjere zatvaranja, razine onečišćenja vratile su se na prethodne razine, navodi EEA sa sjedištem u Kopenhagenu.

Naličje pandemije je nagli rast uporabe plastike koja se koristi u izradi proizvoda za zaštitu od zaraze, kao što su higijenske maske, rukavice i zaštitni ogrtači.

Drugi razlog povećane uporabe plastike je taj što su se brojni restorani u Europi zbog pandemije preusmjerili na pripremu hrane isključivo za dostavu pri čemu pakiraju obroke u jednokratno plastično posuđe i službe plastični pribor za jelo, navodi EEA. (Hina)