Nekategorizirano, Stajališta

Svjetski je dan borbe protiv nasilja nad ženama: restriktivne mjere diljem svijeta dovele do više obiteljskog nasilja

Foto: Domine

Nijedna država nije pošteđena koronavirusa, a uvedene restriktivne mjere pogoršale su obiteljsko nasilje diljem svijeta koji u srijedu obilježava Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Od rasta broja silovanja u Nigeriji i Južnoafričkoj Republici, sve više nestalih žena u Peruu, povećanja broja ubijenih žena u Brazilu i Meksiku do preplavljenih udruga u Europi: pandemija koronavirusa stvorila je pandemiju nasilja nad ženama.

Prema podacima Ujedinjenih naroda objavljenih krajem rujna, potpuna zatvaranja zbog koronavirusa dovela su do povećanja broja poziva zbog obiteljskog nasilja za 25 posto u Argentini, 30 posto na Cipu i Francuskoj i 33 posto u Singapuru, prenosi agencija France Presse.

Restriktivne mjere su u gotovo svim državama rezultirale zatočenim ženama i djecom u njihovim domovima.

„Dom je najopasnije mjesto za žene“, upozorile su u travnju marokanske udruge, pozivajući vlasti na „hitan odgovor“

U Indiji je Heena, 33-godišnja kuharica iz Mumbaija koja se krije pod lažnim imenom, rekla kako se osjeća „zatočenom u vlastitoj kući“ sa suprugom koji ne radi, drogira se i nasilan je.

Kroz što prolazi opisivala je kroz suze.

Nakon nabave droge „on bi ostatak dana proveo ili na svom mobitelu igrajući igrice ili bi me tukao i zlostavljao“, rekla je Indijka u razgovoru za France Presse.

Nedovoljne mjere

Heenu je njezin suprug 15. kolovoza pretukao jače nego inače, pred njihovim sedmogodišnjim sinom, pa ju je izbacio iz kuće u 3 ujutro.

„Nisam imala kamo otići“, rekla je Indijka i dodala da se zbog ozljeda jedva mogla kretati.

Umjesto na policiju, otišla je do prijateljice, pa do roditelja. Sada se bori za skrbništvo nad sinom, „no sudovi zbog covida ne rade punim kapacitetom“.

Svoje dijete nije vidjela četiri mjeseca, iako je on nekad uspije potajno nazvati.

Virus nije poremetio samo rad sudova. Zatvaranje ureda i škola, kao i kulturnih i sportskih aktivnosti, spriječile su žrtve nasilja, već ugrožene ekonomskom nesigurnošću, da bježe od zlostavljanja.

Hanaa Edwar iz Iračke mreže žena upozorila je na „opasno pogoršavanje socioekonomske situacije za obitelji nakon potpunog zatvaranja, sa sve većim brojem obitelji koje padaju u siromaštvo, što dovodi do nasilnih reakcija“.

U prvoj polovici godine u Brazilu je registrirano 648 ubojstava žena, što je mali rast u odnosu na isti period prošle godine, objavio je brazilski Forum za javnu sigurnost.

Brazilska vlada pokrenula je kampanju kojom ohrabruje žene da prijavljuju nasilje, no Forum ističe da te mjere nisu dovoljne.

Maska-19

Ujedinjeni narodi objavili su da je diljem svijeta samo jedna na osam država donijela mjere kojima je ublažila utjecaj pandemije na žene i djecu.

U Španjolskoj žrtve mogu diskretno zatražiti pomoć u ljekarnama koristeći šifru „maska-19“, a francuske udruge su kontaktne točke postavile u supermarketima.

„Žene koje su nam došle bile su u situacijama koje su postale nesnošljive i opasne“, rekla je Sophie Cartron, asistentica direktorice udruge koja djeluje u trgovačkom centru u Parizu.

„Potpuno zatvaranje stvorilo je zid šutnje“, kazala je.

Mobilizacija za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, nije izgledna zbog i dalje aktivnih restrikcija uvedenih radi borbe protiv širenja koronavirusa.

Usprkos virusu skupovi su se nedavno održali na Kostariki, u Gvatemali, Liberiji, Namibiji i Rumunjskoj.

„Nećemo moći prosvjedovati kako bismo iskazale svoj bijes ili marširale zajedno“, objavila je pariška skupina Planiranje obitelji.

„No čut će nas se jednako, virtualno i vizualno“.

Tamara Mathebula iz južnoafričkog Odbora za ravnopravnost spolova opisala je „toksičnu muškost“ koja je „gdjegod pogledate“.

„Postoje rodne razlike u plaćama koje su sve veće i nastavljaju se udaljavati tijekom pandemije koronavirusa“, istaknula je.

Rezultat toga je da se „rodno nasilje pogoršalo“, a potencijalne posljedice su vrlo ozbiljne.

UN je u srpnju procijenio da šest mjeseci restrikcija mogu dovesti do 31 milijuna više slučajeva seksualnog nasilja u svijetu te sedam milijuna neželjenih trudnoća.

Situacija se pogoršava i u borbi protiv ženskog obrezivanja i brakova na silu, upozorio je UN.