Nekategorizirano, Svijet

Europska komisija tužila Mađarsku zbog kriminaliziranja pomoći azilantima

Europska komisija u četvrtak je tužila Mađarsku sudu u Luksemburgu zbog zakona kojim je kriminalizirano pomaganje tražiteljima azila, prenosi Hina.

Komisija je Europskom sudu pravde u Luksemburgu podnijela tužbu zbog zakona izglasanog prošle godine kojim su uvedena i nova ograničenja prava na azil.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana tu je mjeru prozvala zakonom “Zaustavimo Sorosa”, referirajući se na američkog milijardera rođenog u Mađarskoj Georgea Sorosa, čija je promidžba liberalnih i otvorenih društava u sukobu s nacionalističkim stavom mađarske vlade.

“Mađarski zakon tražiteljima azila ograničava pravo komunikacije i pomoći relevantnih nacionalnih, međunarodnih i nevladinih organizacija time što je ta podrška kriminalizirana”, objavila je Komisija i dodala kako se migrantima ograničilo i traženje azila na način koji nije u skladu s međunarodnim i europskim zakonima.

Ovaj bi proces mogao dovesti do kazni za Mađarsku. EU je već, bez uspjeha, pokušala zaustaviti mađarskog premijera u ograničavanju medijskih i akademskih sloboda, kao i napada na nevladine organizacije kritične prema njemu.

Mađarska, uz svoju regionalnu saveznicu Poljsku, također pod vlašću nacionalističke vlade, zbog toga bi mogla izgubiti dio europskog financiranja jer zapadne članice koje najviše daju u europski proračun žele uvjetovati davanje sredstava poštivanjem demokratskih načela, navodi Reuters.