Nekategorizirano

Europski gospodarski i socijalni odbor objavio je natječaj za jedanaestu Nagradu za civilno društvo za 2019.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) objavio je natječaj za jedanaestu Nagradu za civilno društvo za 2019., s temom Više žena u europskom društvu i gospodarstvu, prenosi Hina.

“Ovogodišnja je tema Više žena u europskom društvu i gospodarstvu, a nagradit će se inovativne inicijative i projekti kojih je cilj borba za jednake mogućnosti za žene i muškarce i jednako postupanje prema njima u svim sferama gospodarskog i društvenog života”, stoji u priopćenju EGSO-a.

Organizacije civilnog društva registrirane u Europskoj uniji mogu se prijaviti na natječaj, a valjane su samo inicijative ili projekti koji su u tijeku ili su već provedeni.

EGSO će nagraditi najmanje pet projekata, a dobitnicima je namijenjeno ukupno 50 tisuća eura.

Rok za prijave je 6. rujna 2019. u 10 sati, a dodjela će se održati u Bruxellesu 12. prosinca 2019.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo EU-a, koje sebe opisuje kao “most“ između civilnog društva i institucija Europske unije. Od 350 članova iz svih država članica, Hrvatska ima 9. Članove predlažu vlade država članica te ih potvrđuje Vijeće EU-a uzimajući u obzir mišljenje Komisije na mandat od pet godina. Oni djeluju u tri skupine koje predstavljaju poslodavce (Skupina I.), radnike (Skupina II.) i razne interese (poljoprivrednici, slobodne profesije, potrošači, organizacije za zaštitu okoliša, mali poduzetnici itd. – Skupina III.).

Europski parlament, Vijeće i Komisija su, prema Ugovorima EU-a obvezni zatražiti savjet EGSO-a kada donose zakone za određena područja, a EGSO također donosi mišljenja na svoju inicijativu i predaje ih institucijama EU-a na razmatranje.

Prošle godine nagradu EGSO-a dobio je projekt “Okusi Dunava-kruh povezuje“ neprofitne organizacije DANET, koja je registrirana u Njemačkoj, ali okuplja članove iz više zemalja te putem kruha, kao namirnice koja ujedinjuje i povezuje Europljane u njihovoj različitosti, promiče podizanje svijesti o europskom identitetu.

Tadašnja je tema bila “Identiteti, europske vrijednosti i kulturna baština”.