Hrvatska, Nekategorizirano

PPMHP: ‘Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke’

Na izložbi ‘Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke’, koja se otvara 20. siječnja 2022. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, bit će predstavljene nove akvizicije Zbirke koje su dijelom fundusa Muzeja postale temeljem prijedloga i odabira građana. Videoprijenos otvorenja (20.1.2022. u 12 sati).

Izložbom „Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke” Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka javnosti predstavlja novih pet predmeta koje su građani predložili i odabrali za Civilnu muzejsku zbirku.

Drugi Javni poziv za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku „Kako želimo da nas pamte?” raspisalo je Građansko muzejsko vijeće Muzeja, a građani su od 6. travnja do 30. rujna 2021. mrežnim putem predlagali predmete referirajući se na 2020. godinu i utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na svakodnevni život – od straha za vlastito i zdravlje bližnjih, zabrinutosti i promjena u načinu života i ophođenja s drugima.

Građani su predložili 6 predmeta. Pet prijedloga s najviše glasova postalo je dijelom Civilne muzejske zbirke, a na izložbi će biti predstavljeni: Nagrade volonterima EPK, Reportaža Kanala Ri o herojima koronapandemije, HKD online program, Prazne bočice cjepiva, Hitna medicinska pomoć 1950-ih.

Građansko muzejsko vijeće (GMV) sudioničko je tijelo Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, a čine ga organizacije civilnog društva. Njegov drugi saziv čine Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga u kulturi „Stol“ Kraljevica, Udruga za pomoć ovisnicima „Vida” Rijeka, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ te Kreativni kolektiv Kombinat. Vijeće od početka djelovanja 2019. godine u kreiranje muzejskog fundusa uključuje zajednicu. Raspisom godišnjih Javnih poziva potiče građane na predlaganje i odabir predmeta za novooformljenu Civilnu muzejsku zbirku. Tako Muzej svoju odgovornost odabira baštine vrijedne čuvanja za budućnost dijeli sa svojom zajednicom. (PPMHP)

Otvorenje izložbe zbog epidemioloških razloga bit će predstavljeno samo medijima, a javnosti prijenosom konferencije za medije uživo 20. siječnja 2022. u 12 sati, na Facebook stranici Muzeja.

………………………………………

Civilna muzejska zbirka pokrenuta je u okviru projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.