Aktivizam, Nekategorizirano

Riječki Pomorski i povijesni muzej najavljuje emisiju ‘Muzej u zajednici’

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suranji s Kanalom RI priprema prigodu emisiju ‘Muzej u zajednici’ koja će se na Kanalu RI emitirati 29. siječnja 2021. u 20.30 sati. Emisija će biti prilagođena gluhim i nagluhim osobama te prevedena na hrvatski znakovni jezik.

U emisiji Muzej u zajednici zajednički rad i brigu o baštini, uz djelatnike muzeja i polaznike muzejske dramske radionice Dramci iz Guvera, predstavit će se i pet udruga Građanskog muzejskog vijeća koje je Muzej osnovao 2019. godine i koje čine pet udruga civilnog društva.

Građansko muzejsko vijeće predstavlja instrument demokratizacije Muzeja, platformu koja će organizacijama civilnog društva te širem građanstvu omogućiti da se uključi i sukladno svojim potrebama usmjerava djelatnost muzeja. Ujedno, spomenuti model suradnje osigurati će neophodnu komunikaciju Muzeja s lokalnom zajednicom te olakšati primjenu participativnosti u kulturi.

Formiranje i uspostava Građanskog muzejskog vijeća kao platforme koja omogućuje uključivanje zajednice u rad Muzeja te uspostavu modela suradnje između zaposlenika ustanova u kulturi i civilnog društva, provedbu edukacija za jačanje kapaciteta u području sudioničkog upravljanja, osnovano je u okviru projekta Muzej budućnosti –

Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja, ugovorenog za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suradnji s pet partnera Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke.

Više: http://ppmhp.hr/muzej-buducnosti/