Aktualno, Nekategorizirano

Muzej budućnosti otvara online izložbu ‘Prvih pet predmeta prve Civilne muzejske zbirke u Hrvatskoj’

 

Danas, 4. rujna, u 12.00 sati Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uživo će prenositi predstavljanje Civilne muzejske zbirke, prve u Hrvatskoj.

Civilna muzejska zbirka nastala je zahvaljujući projektu “Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja” koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izložbom ‘Prvih pet predmeta prve Civilne muzejske zbirke u Hrvatskoj’ Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavlja nove akvizicije novoosnovane Civilne muzejske zbirke koje su dijelom fundusa Muzeja postale temeljem prijedloga i odabira građana.

Izložba će se moći razgledati do 5. listopada 2020.

Izložba će zbog epidemioloških razloga biti predstavljena samo medijima, a javnosti prijenosom uživo: 4. rujna 2020. u 12 sati na poveznici https://www.facebook.com/ppmhp/

Osnivanjem Građanskog muzejskog vijeća (GMV) u siječnju 2019. godine, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja prvi je u Hrvatskoj implementirao praksu sudioničkog upravljanja u muzejima. Osnivanjem GMV-a započeo je s procesom demokratizacije, intenzivirao je svoju prilagodbu potrebama zajednice, a i prikupljačkoj djelatnosti počeo je pristupati na drugačiji način. Javnim pozivom građanima Kako želimo da nas buduće generacije pamte? odlučio je s građanima podijeliti odgovornost odabira baštine vrijedne čuvanja u muzejima.

Građani su bili pozvani predlagati predmete koji su u skladu s UNESCO-ovim i ICOM-ovim preporukama o potrebi zaštite, ne samo materijalne, već i nematerijalne baštine u muzejima. Zamolili smo naše sugrađane da fotografijom, video/audio snimkom ili zapisom, dokumentiraju neki fragment nematerijalne baštine iz vlastita okruženja – običaj, vještinu, pjesmu, ples, ritual, pojavu, vjerovanje, znanje ili sjećanje. Tako su se građani aktivno uključili u proces pretvorbe svekolike pojavnosti duhovnog stvaralaštva u nove muzejske predmete koji se čuvaju za budućnost.

Putem digitalne platforme Muzeja građani su predložili ukupno 11 predmeta koje su podržali s ukupno 166 glasova. Pet prijedloga s najviše glasova je odabrano.

Muzej će svake godine ponoviti Javni poziv te zajedno s građanima stvarati prvu Civilnu muzejsku zbirku u Hrvatskoj.

Projekt “Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja” provodi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suradnji s pet partnera, Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke. Projekt se provodi s ciljem poticanja zaposlenika Muzeja, jedinica lokalne i regionalne samouprave te organizacija civilnog društva na suradnju, uzajamno jačanje kapaciteta, umrežavanje te razvijanje inovativnog modela sudioničkog upravljanja u kulturi.