Hrvatska, Nekategorizirano

U okviru projekta ”Muzej budućnosti” online okrugli stol o sudioničkom upravljanju u kulturi

Ako mislite da bi u stvaranju kulture trebali sudjelovati svi građani, u pravu ste! Priključite se 28. listopada 2020. godine u 12 sati na okrugli stol o sudioničkom upravljanju u kulturi “Usmjeri kulturu” koji će se održati putem Zoom aplikacije. Otkrijte kako možemo zajedno stvarati kulturu i odlučivati o njoj, bez obzira na (naše) različitosti.

U sklopu provođenja projekta ”Muzej budućnosti” koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka je protekle dvije godine osmislio te implementirao prvi nacionalni model sudioničkog upravljanja u kulturi. U suradnji s petero partnerskih organizacija civilnog društva (Maticom umirovljenika Rijeka, Udrugom slijepih PGŽ-a, Kreativnim kolektivom Kombinat, Udrugom Žmergo te Centrom za poticanje darovitosti Rijeka) osnovao je Građansko muzejsko vijeće (GMV) kao svoje savjetodavno i sudioničko tijelo sastavljeno od organizacija civilnog društva. Povremene i pojedinačne primjere participacije građana Muzej je odlučio zamijeniti sustavnim i održivim modelom sudioničkog upravljanja kako bi dugoročno svima u zajednici omogućio pravo glasa u kulturi. Time je Muzej započeo s vlastitom transformacijom anticipirajući novo, nadolazeće zajedništvo koje, prema riječima Giorgia Agambena, više neće nastajati između onih koji “imaju nešto zajedničko” već između onih koji su različiti, ali mogu “biti zajedno i dijeliti”. Podsjetimo, misija GMV-a je da pridonosi demokratizaciji i otvaranju muzeja prema zajednici te poticanju građana da se, putem organizacija civilnog društva s područja Primorsko-goranske županije , uključe u predlaganje, osmišljavanje i provedbu kulturnih programa Muzeja u skladu s interesima i potrebama lokalne zajednice, navodi se u najavi na stranici Muzeja.

Okrugli stol “Usmjeri kulturu” kao zaključno događanje projekta “Muzej budućnosti” prilika je da se u društvu gostujućih predavača osvrnemo na slične inicijative unutar naše zajednice, podijelimo iskustva te povežemo u planovima za budućnost.

Program okruglog stola ujedno će obuhvatiti prezentaciju promotivnog video uratka projekta “Muzej budućnosti” u izradi Kolektiva Kombinat te priručnika “Usmjeri kulturu”. S obzirom na malobrojnost realiziranih primjera sudioničkog upravljanja u kulturi, odlučili smo iskustvo našeg Muzeja objediniti i prenijeti na papir kao priručnik čije autorstvo potpisuje Vana Gović. Svrha priručnika je omogućiti djelatnicima ustanova u kulturi, civilnog sektora kao i lokalne uprave, uvid u sve korake razvijanja i primjene jednog specifičnog modela sudioništva kako bi i sami pokrenuli slične procese u vlastitim radnim sredinama.

Naposljetku, okrugli stol bit će prilika za rastanak sa starim sazivom Građanskog muzejskog vijeća kao i za prvo javno predstavljanje njegova drugog saziva te novih organizacija članica.

Molimo sve zainteresirane da svoje sudjelovanje prijave na e-mail nevenka@ppmhp.hr ili na tel. 051/213-578 kako bi vam poslali Zoom poveznicu i lozinku za sudjelovanje.

Radionica se provodi u okviru projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja, UP.04.2.1.04.0182., a sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Sudionici Okruglog stola: novi i stari članovi Građanskog muzejskog vijeća, Kristijan Benić, voditelj marketinga i inovativnih projekata Gradske knjižnice Rijeka, Marija Katalinić, voditeljica sudioničkih programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture,  Borko Novitković, Savez udruga Molekula. Program će moderirati Jelena Androić – zaključuje se u pozivu.