Hrvatska, Nekategorizirano

Brođani su već osam godina izloženi onečišćenju iz prekosavske Rafinerije

Brođani će do kraja mjeseca organizirati miran prosvjed
Brođani će do kraja mjeseca organizirati miran prosvjed

U Centru mladih u Slavonskom Brodu je 12. listopada održana tiskovna konferencija na temu „Pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život!“ u organizaciji Udruge ‘Eko-Integrala’ i ‘Građanske inicijative za čisti zrak’.

Odaziv medija, a posebno članova raznih udruga, inicijativa i akcija za čisti zrak, pa ponekih političkih stranaka i ostalih simpatizera ‘Građanske inicijative za čisti zrak’ bio je iznenađujući velik.

Izgleda svima je jasno kako su Brođani već osam godina izloženi onečišćenju iz prekosavske Rafinerije i da im su uskraćena ustavna prava: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život.

Također jasno je i to, da nakon 6. prosinca, kada se očekuje izdavanje nove, „revidirane ekološke dozvole Rafineriji nafte Brod” od strane RS kako je i najavljeno iz ministarstava RS, ako Hrvatska strana ne učini ništa, Brođanima život će se zagorčati to još za najmanje slijedećih pet godina!

Tako su na tiskovnoj konferenciji izloženi bili i razni transparenti kojima su prisutni aktivisti izražavali svoje nezadovoljstvo sa dosada učinjenim sa strane raznih institucija RH, kao i dosadašnjih političkih struktura…

U uvodnom izlaganju predsjednik Eko-Integrala Peter Tot-Đerđ naglasio je, da je datum 12.10.2016. zaista kritičan datum za Brođane, ponavljajući ono što o emisiji štetnih plinova u Slavonskom Brodu u proteklih osam godina „već i ptice na grani znaju“, ponajprije sa strane dominantnog zagađivača, iz Rafinerije nafte Brod.

Riječ je o tome da je brodski zrak u proteklih osam godina, a od 2010. godine i zvanično zagađen obzirom na sumporovodik i na lebdeće čestice PM 10 i PM 2.5. No, tako će biti i u 2016. godini.
„Što više postoje i naznake da će biti još i gore“ – rekao je Tot Đerđ i ukazao na zabrinjavajuća spoznaja do koja su došli članovi Eko-Integrala vezano za analizu koncentracije lebdećih čestice PM 2.5 u proteklih godinu dana.

Iz provedene analize može se zaključit, da ‘srednja vrijednost’ koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 u zadnjih godinu dana iznosila visokih 28,73 µg/m3(!) što je obzirom na graničnu vrijednost (na godišnjoj razini) od 25 µg/m3, sa napomenom da je ona ciljano do 2020. godine morala bi pasti na 20 µg/m3, viša je za zabrinjavajuća 13,5 postotna povećanja.

– No ipak se uzdamo u novu Vladu i rješenje problema, inače će nam još pet godina nekvalitetan zrak zagorčavati život – dodao je Tot-Đerđ podsjećajući na nedavni početak rada Termoelektrane na ugljen u nedalekim Stanarima (BiH), što će svakako dodatno utjecati na pogoršanje kvalitete zraka i uvjete življenja u Slavonskom Brodu.

Tajnik Eko-Integrala Ante Nikolaš u svom izlaganju također je istaknuo kako se alarm pojačava spoznajom da 6. prosinca ove godine Rafineriji nafte ističe okolišna dozvola, za čije produženje treba i suglasnost ili makar mišljenje Republike Hrvatske. A to dosada nije odrađeno.
Pa je nastavio kako je „do sada potpisan Međunarodni sporazum s BiH o zaštiti okoliša, a i Grad Slavonski Brod je izradio i Akcijski program, no o implementaciji ni Sporazuma, ni Akcijskog programa nitko ništa ne govori“.
Posebno je podvukao kako su „građani izgubili svaku nadu u optimalno rješenje zaštite zraka, vode, tla, prirode, buke, elektromagnetskog isijavanja i zato je cilj Eko-Integrala objediniti sve subjekte u Zajednicu ekoloških udruga i sinkrono djelovati…“.

Potpredsjednica Eko-Integrala Slavica Lemaić je govorila o problemima koje zadaje Janaf, državna tvrtka za transport nafte koji ima ugovor za godišnji transport milijun tona nafte u Rafineriju nafte Brod.

Istaknula je da „odmah treba raskinuti ugovor koji se uzdigao iznad Ustava RH, a Ustav svakom građaninu jamči pravo na čist zrak i pravo na zdrav život”, najavljujući da u slučaju nereagiranja nadležnih institucija „pokrenut će se građanski neposluh u Slavonskom Brodu“.

Ukazala je i na potrebe potrage za novim saveznicima u ovoj borbi Brođana i to od katoličke Crkve, preko HHO-a do moćnih političara, a također su u tom kontekstu spomenuti i Europski parlament, brodski mjesni odbori i drugi.

Na kraju je zaključeno, da će se Brođani nastojati organizirati već do kraja mjeseca mirni prosvjed građana kod visećeg rafinerijskog mosta, pa poslije do graničnog prijelaza, a ako bude potrebno i „veliki zajednički vrisak” odlaskom u Zagreb!

Izvor: SB Periskop