Aktualno, Nekategorizirano

Radioničko-diskurzivni program ‘Kako žive žene?’

pplusRadioničko-diskurzivni program ‘Kako žive žene?’, u organizaciji Udruge Prostor Plus, će se održati u Rijeci u razdoblju od 2. ožujka i 12. travnja u Filodrammatici i Studiju Kamov. Prijave su u tijeku!

Provedeno istraživanje pokazalo je kako su umjetnice i radnice u kulturi, osobito one u prekarnim pozicijama, suočene sa sistemskim dokidanjem radničkih i socijalnih prava specifičnim za polje kulture koje se godinama sustavno uništava, ali i kako su kao žene izložene čitavom nizu diskriminacijskih praksi koje nisu samo specifične za polje kulture već svoje porijeklo vuku iz patrijarhalnog i neoliberalnog društva u kakvom živimo.

Stoga smo za polaznu točku radioničko-diskurzivnog programa Kako žive žene? uzele upravo rezultate provedenog istraživanja, nastavljajući kritički promišljati ulogu i emancipacijski potencijal kulturnog rada u širem društvenom kontekstu, kao i poziciju ženskog reproduktivnog rada i klasnih proturječja u kontekstu aktualnog pokušaja društvene retradicionalizacije i neokonzervativnih reformi.

Nizom radionica koje koriste različite umjetničke medije pokušat ćemo adresirati rodno uvjetovane nejednakosti i približiti ih javnosti, uz naglašeni interes za transrodnu, transgeneracijsku, transklasnu i transnacionalnu solidarnost.

Program je besplatan i namijenjen svima zainteresiranima, neovisno o prethodnom znanju ili iskustvu umjetničkog rada, čime nastojimo doprinijeti aktualnoj borbi za umjetnička, radnička i reproduktivna prava.

Program osmislile i organiziraju:

Selma Banich, Nina Gojić i Tajana Josimović, Prostor Plus

Ilustracije: Ena Jurov

Prijave za sudjelovanje na radionicama slati na e-mail adresu: prostorplus@gmail.com

Program:

2.3.2019. @ Filodrammatica, Korzo 28, Rijeka

Subota: 10-14 h (protestna poezija)

Subota: 16-20 h (izrada transparenata)

Poezija na štapu

Voditeljice: Željka Horvat Čeč (protestna poezija), Maja Biondić i Tanja Blašković (izrada transparenata), u suradnji s organizatoricama Noćnog marša u Rijeci.

Radionica na kojoj ćemo protestnu poeziju nastalu na radionici pod vodstvom Željke Horvat Čeč pretvoriti u transparente koji će se koristiti na Noćnom maršu u povodu Međunarodnog dana žena. Po želji i afinitetima moguće je sudjelovati na jednom ili oba dijela radionice.

Željka Horvat Čeč (Čakovec, Rijeka) objavila je četiri knjige, zadnje zbirku pjesama Moramo postati konkretni i prozu 4 brave. Vodi radionice pisanja poezije, član je Ri Lit-a i vodi književne tribine Pisac i građanin. Nogometašica, žena, majka, antifašistkinja.

Maja Biondić je studentica diplomskog studija ilustracije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Rođena je 1991. u Rijeci. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Rijeci i preddiplomski studij modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Bavi se ilustracijom i grafičkim dizajnom.

Tanja Blašković, magistra likovne pedagogije, djeluje u raznim područjima likovne umjetnosti. Od ilustracije, dizajna, slikarstva, do instalacija i street arta. Jedna je od urednica fanzina Superkul i prvog muzejskog fanzina Beni. Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjeluje u raznim projektima kao sudionica, organizatorica ili kao voditeljica radionica za djecu i odrasle.

23. i 24.3.2019. @ Filodrammatica, Korzo 28, Rijeka

Subota: 15-19 h

Nedjelja: 15-19 h

Radionica stripa

Voditeljica: Ena Jurov, u suradnji s fanzinom Superkul

Na radionici ćemo crtati kratke stripove o temama o kojima žene ne govore s drugim ženama, a trebale bi (kao referenca na rad Aleksandre Stojaković Olenjuk iz Radioničkog mementa, publikacija Kako žive umjetnice?). Tko će biti nove junakinje naših stripova, čime se bave, kako izgledaju i o čemu razmišljaju? Skupa ćemo raditi na njihovim pričama, i na kraju ih objaviti u zajedničkom strip fanzinu.

Ena Jurov je autorica stripa i grafička dizajnerica. Surađuje na VJ projektima s kolektivom leilamarinaena, vodi radionice stripa za djecu i odrasle, a u sklopu Dizajn studija Plejs dizajnira vizualne materijale za autonomni društveni centar Nigdjezemska u Zadru. Završila je preddiplomski studij dizajna vizualnih komunikacija na Studiju dizajna u Zagrebu i diplomski studij Storytelling na Sveučilištu Konstfack u Stockholmu, te Illustration and Visual Storytelling Summer Residency na School of Visual Arts u New Yorku.

30. i 31.3.2019. @ Filodrammatica, Korzo 28, Rijeka

Subota: 10-14 h

Nedjelja: 10-14 h

Radionica zborskog pjevanja Što su pjevale naše sestre?

Voditeljice: Maja Bolić i Tajana Josimović

Na radionici će se učiti tradicijske pjesme pjevane uz rad te ostale pjesme različitih ženskih (radnih) kolektiva iz šire regije. Osim toga, polaznici/e radionice će se upoznati i s raznim oblicima samoorganiziranih i, u pravilu, aktivističkih zborova u regiji i njihovog djelovanja. Radionica je otvorena svima, a pjevačko predznanje nije potrebno.

Maja Bolić & Tajana Josimović. Maja je 2012. godine diplomirala glazbenu pedagogiju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Tijekom studija vodi žensku vokalnu skupinu Euterpa te povremeno asistira u radu mješovitog zbora Rondo Histriae (2007-2012). 2013. godine osniva i vodi žensku vokalnu skupinu Rubine. Tajana neformalno obrazovanje u pjevanju stječe djelovanjem u zboru Le zbor (2008-2013). Od 2013. godine redovito pohađa etno kampove (TradInEtno, Ethno Grožnjan). Majini i Tajanini putevi ukrštavaju se 2014. godine kada počinju surađivati u radu s vokalno-instrumentalnom skupinom VINS komplementirajući znanja stečena formalnim i neformalnim obrazovanjem.

5. i 6.4. @ Studio Kamov, Križanićeva 6a, Rijeka

Petak: 16-20 h

Subota: 11-19 h

Radionica angažirane video umjetnosti

Voditeljica: Sara Salamon, u suradnji s Filmaktivom

Dvodnevna radionica proučit će koncepte u području video umjetnosti i eksperimentalnog filma ženskih autorica te dati odgovore na Svakodnevne upute za higijenu tijela (iz Radioničkog mementa, publikacija Kako žive umjetnice?). Polaznice će nakon diskurzivnog dijela radionice (uvod u filmski jezik i tehnologiju, kritički osvrt na primjere iz prakse) producirati kratke video radove te steći osnovna znanja predprodukcije i produkcije rada što uključuje razradu koncepta/scenarija, snimanje i montažu. Za sudjelovanje na radionici nije potrebno tehničko predznanje, a zainteresiranima se preporuča ponijeti vlastita prijenosna računala.

Sara Salamon, rođena u Rijeci 1991., diplomirala je na smjeru Medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi, kao vizualna umjetnica, snimateljica, montažerka i tehničarka. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij. U slobodno vrijeme autodidakt i istraživačica novih tehnologija i metodologija. Trenutno živi i radi u Zagrebu i Rijeci.

12.4.2019. @ Filodrammatica, Korzo 28, Rijeka

Petak: od 19h

Prezentacija radioničkog programa i plenumsko zasjedanje Žene solidarno

Govornice na plenumu: tbc

Nastavno na istraživanje ‘Kako žive umjetnice?’ kojim je započeo razgovor o tome kako žive umjetnice u Rijeci i okolici te istoimenu publikaciju, čiji centralni dio čini opsežna analiza stanja ženskog rada u kulturi, osmišljen je program kojim uočene probleme i pojave u toj domeni nastojimo proširiti na pitanje kako žive žene.
Za završno događanje planiramo prezentaciju održanih radionica te plenumsko zasjedanje na kojem će se govornice iz različitih perspektiva (feministička, queer, radnička, migrantska, umjetnička, lokalna) obratiti zainteresiranoj javnosti u kratkim izlaganjima koje će, nadamo se, potaknuti generalnu raspravu o položaju ne samo žena nego i drugih marginaliziranih i strukturno obespravljenih društvenih skupina.

2.3. – 12.4.2019.

SOS Rijeka: Pravni kutak

U sklopu programa Kako žive žene? svim zainteresiranim osobama bit će omogućeno besplatno pružanje primarne pravne pomoći. Pravna pomoć će se pružati tako da će za vrijeme svih radionica biti prisutan PRAVNI KUTAK ZA PR(a)V(n)U POMOĆ koji će sadržavati kutiju u koju će se moći ubaciti pravni upit te dobiti pravni savjet odnosno opću pravnu informaciju.

Udruga SOS Rijeka pruža besplatnu primarnu pravnu pomoć u sljedećim pravnim područjima: obiteljska i druga statusnopravna pitanja, zaštita prava djece, prava žrtve vezana uz materijalno kazneno i prekršajno pravo, socijalno pravo (socijalna skrb, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, prava za vrijeme nezaposlenosti), radno i antidiskriminacijsko pravo te nasljedna i druga imovinskopravna pitanja samo ako su neodvojivo povezana s nekim od navedenih područja.

10.4. od 10 do 14h u prostorijama SOS Rijeka (Verdijeva 11, prvi kat, zvoniti na “društvene prostorije”) zainteresirane osobe moći će se uživo posavjetovati s pravnom službom.

Program Kako žive žene? financijski su podržali Odjel za kulturu Grada Rijeke i Ministarstvo kulture RH. Zahvaljujemo na suradnji udrugama Pariter, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Filmaktiv i fanzinu Superkul. Udruga Prostor Plus je korisnica institucionalne podrške Zaklade Kultura nova. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.