EHO, Nekategorizirano

Feministički filmski festival u online izdanju

festival_crNa Women’s Voices Now Festival pristiglo je ukupno 86 filmova iz 24 zemalja, od čega će na festivalu biti prikazano njih 36.

Posjetiteljima_cama internetske stranice festivala u periodu od 3. ožujka do 5. travnja bit će omogućeno da potpuno besplatno pregledaju sve filmove s ovogodišnjeg festivala, a zatim i glasaju za svoje favorite. Tijekom tog perioda, raznoliki panel međunarodnih sudaca i sutkinja također će pregledati i ocijeniti odabrane filmove, kako bi u konačnici pobjedničkom filmu dodijelio nagradu od 10 000 dolara. Pobjednički filmovi bit će objavljeni sredinom travnja, prenosi Vox Feminae.

– Kroz ovu raznoliku stručnu obradu odabranih filmova vidjet ćemo žene svih rasa i životnih puteva u obrani svojih sloboda i zajednica koje su ugrožene ekonomskim, socijalnim, kulturnim i političkim izazovima čovječanstva u 21. stoljeću. Svjedočenje ovim pričama kroz medij filma stvara solidarnost prema zajedničkim ciljevima ženskih prava, koji su prepoznati na globalnoj razini – kazala je Heidi Basch-Harod, izvršna direktorica festivala.

Trideset i šest filmova koji će biti predstavljeni u sklopu festivalskog programa portretira intimne prikaze teških bitki i pobjeda žena koje ističu zajedničku nit upornosti i ustrajnosti u borbi protiv nedaća s kojima se suočavaju. Od ruralnih sredina Brazila, Nepala i Kenije, do urbanih središta poput Teherana, Londona i Fukushime, sve su to realnosti s kojima se žene svakodnevno suočavaju.

Kao dodatak ovogodišnjem filmskom festivalu, Women’s Voices Now je postao svojevrsna baza Netflixovih feminističkih filmova, besplatne online arhive koja sadrži više od 200 međunarodnih filmova o ženskim ljudskim pravima, a koja je dostupna korisnicima_ama interneta diljem svijeta.