Aktivizam, Nekategorizirano

MFF: Masha Alokhina iz Pussy Riota u žiriju festivala

Na fotografiji Masha Alyokhina. foto HINA/ Motovun Film Festival/ ml
Na fotografiji Masha Alyokhina.
foto HINA/ Motovun Film Festival/ ml

Motovun Film Festival (MFF) objavio je u četvrtak imena članova ovogodišnjeg žirija koji dodjeljuje glavnu nagradu festivala Propeler Motovuna – aktivistica i umjetnica Masha Alyokhina, bivša članica skupine Pussy Riot, makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, islandska filmska producentica Anna María Karlsdóttir, filmski redatelj Hrvoje Hribar i kazališni redatelj Oliver Frljić, prenosi Hina.

To je prvi dolazak Mashe Alyokhinam na motovunski festival, s obzirom da je prije nekoliko godina, kada je ondje prikazan dokumentarac “Pussy Riot: a punk prayer” o slučaju njezina punk-rock feminističkog kolektiva, bila na izdržavanju dvogodišnje zatvorske kazne zbog “huliganizma motiviranog vjerskom mržnjom”, odnosno performansa koji je s ostalim članicama održala u moskovskoj katedrali protiv Vladimira Putina.

Oliver Frljić i Hrvoje Hribar, koji su prošlih godina punili stupce domaćih medija, bili napadani i predmet žestokih političkih debata, u Motovun prije svega dolaze kao umjetnici koji su i sami doprinijeli stvaranju festivala, sudjelujući u njegovim programima ranijih godina, napominje se u najavi MFF-a.
Makedonska spisateljica Rumena Bužarovska najavljena je kao jedno od najvažnijih literarnih imena suvremene regionalne, ali i europske književne scene, o čemu svjedoči i prestižno priznanje londonskog sajma knjiga gdje je uvrštena u društvo deset najzanimljivijih mladih europskih pisaca. Ona je i politička aktivistica te sudionica makedonske Šarene revolucije.

S obzirom na to da je Island ovogodišnja zemlja partner festivala, jedna od članica dolazi iz te zemlje – Anna Maria Karlsdottir, producentica više važnih islandskih filmova i suradnica najistaknutijih tamošnjih filmskih autora. Bila je i članica upravnog odbora Skandinavskih filmova, direktorica Reykjavik Film Festivala te predsjednica upravnog odbora Islandske filmske i TV akademije.

Festival se održava od 25. do 29. srpnja, a u konkurenciji za nagradu Propeler Motovuna se natječe dvanaest filmova u glavnom programu.

Kao uvod u Motovun Film Festival proteklih su se tjedana na skrivenim lokacijama u Zagrebu prikazali filmski klasici, a posljednji od njih je “Let iznad kukavičjeg gnijezda” Miloša Formana iz 1976., čije je projekcija zakazana za četvrtak, 13. srpnja, navečer.

Film s nezaboravnom ulogom Jacka Nicholsona smještenog na psihijatriju, osvojio je pet najvažnijih Oscara (film, redatelj, glumac, glumica, adaptirani scenarij), ušavši u filmsku povijest “kao metafora ugnjetavačkog društva koje strahovladom svoje drugačije članove tjera u ludilo, a na kraju i smrt”.

Dosad su u Laubi, Preporodnoj dvorani, Zoološkom vrtu i Gredelju prikazani filmovi “Klub boraca” Davida Finchera, “Društvo mrtvih pjesnika” Petera Weira, “Ta divna stvorenja” Jamieja Uysa i “Noć na zemlji” Jima Jarmuscha.