EHO, Nekategorizirano

FOTO: Otvorena izložba “Recikliramo, kreiramo, stvaramo” u Galeriji ULUPUH

Izložba “Recikliramo, kreiramo, stvaramo”, na kojoj su predstavljeni radovi nastali na istoimenoj radionici modnog i tekstilnog dizajna i reciklaže, postavljena je u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH kao pozitivan primjer uključivanja starijih osoba u svijet umjetnosti i kulture, kroz projekt “Kreativni 54”.

Voditeljica projekta Helena Tokić Jurković rekla je uoči otvorenja u srijedu kako su 30 izloženih uradaka rezultat rada 33 sudionika radionice na kojoj su sudjelovali stanovnici istočnog dijela Zagreba.

To je jedna od pet radionica projekta “Kreativni 54+” Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) iz područja vizualnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna te izvedbenih i scenskih umjetnosti. Njime je ukupno obuhvaćeno 133 sudionika starijih od 54 godine.

Cilj projekta je pružiti dodatni umjetnički i edukativni sadržaj te obogatiti društveni i kulturni život osobama starije životne dobi. “Iskustva sudionika govore nam da su, osim novih znanja i vještina, oni kroz te radionice stekli nova prijateljstva”, istaknula je Tokić Jurković.

Smatra osobito važnim što je projekt pridonio povećanju kvalitete života sudionika i njihove uključenosti u društveni život i sve to, napomenula je, kroz kreativni rad.

Tokić je najavila da ULUPUH i ubuduće planira aplicirati na natječaje usmjerene na socijalnu inkluziju ranjivih skupina kroz umjetnost i kulturu.

Radionica se održavala u okviru ULUPUH-ova projekta “Kreativni 54+“ pod vodstvom samostalne umjetnice Jadranke Hlupić Dujmušić i asistentice Tekstilno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Petre Krpan.

Kroz tri ciklusa radionica, posvećena trima različitim materijalima, te procesom recikliranja u njima, sudionici su se upoznali s tehnikama oslikavanja, dizajniranja i slikanja na svili, dizajniranja predmeta od vune i dizajna proizvoda od otpadne kože.

Ručno su izradili nove unikatne predmete, predstavljene na izložbi u Galeriji ULUPUH, koja će biti otvorena do 27. srpnja.

Projekt se održava temeljem poziva Ministarstva kulture RH “Umjetnost i kultura 54+“, a financira sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture.