EHO, Nekategorizirano

EU projekt u pet hrvatskih gradova umirovljenicima će omogućiti besplatno uključivanje u program nordijskog hodanja

Foto: Hrvatski SAVEZ Nordijskog Hodanja/FB

Hrvatskom savezu nordijskog hodanja u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Pridruži se – Aktivni u mirovini“, odobreno je 1.568.616,00 bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekta “Kretanje nam je zapisano u genima”.

Cilj projekta je provedba inovativnog programa za 250 umirovljenika u svrhu njihovog uključivanja u društveni život zajednice, poboljšanja psihofizičkog zdravstvenog stanja i podizanja razine svijesti o zdravom životu.

Programi nordijskog hodanja će se provoditi u Zagrebu (3 lokacije), Karlovcu, Zadru (2 lokacije), Varaždinu i Rijeci, tako da će ukupno biti 8 radionica. Program će se provoditi tri puta tjedno po 60 minuta.

U grupi od 50 ljudi (u Zagrebu) provest će se i znanstveno istraživanje o utjecaju nordijskog hodanja na kardiovaskularni sustav te na optimalizaciju sastava tijela u smjeru smanjenja potkožnog masnog tkiva. Cilj tog istraživanja je dokazati da trenažni sustavi izazivaju pozitivnu promjenu kroz jačanje muskulature te smanjenje pretilosti, što će posljedično dovesti do mijenjanja javnih politika na razini zdravstva.

Poziv „Pridruži se – Aktivni u mirovini” – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika objavljen je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a otvoren je organizacijama civilnoga društva za njihovo jačanje u području aktivnog starenja i povećavanja kvalitete života umirovljenika, odnosno jačanju kapaciteta organizacija civilnoga društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini namijenjenih povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika te razvoju socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima i inovativnih programa.

Više o projektu: https://nordijsko-hodanje.com/projekt-fondova-eu/