Hrvatska, Nekategorizirano

Dugoreški Crveni križ pokrenuo novi projekt vrijedan 1,8 milijuna kuna – “Aktivni u mirovini – godine nisu važne”

Gradsko društvo Crvenog križa Duge Rese nositelj je još jednog značajnog projekta kojeg provodi s partnerima dugoreškom Maticom umirovljenika i LAG-om Vallis Colapis. Riječ je o projektu vrijednom 1,82 milijuna kuna koji će se provoditi dvije godine.

Projekt je u iznosu od 85 posto sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014- 2020 u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstva Pridruži se – Aktivni u mirovini, Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unapređenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika, a preostalih 15 posto osigurava se iz Državnog proračuna RH.

– Cilj ovog projekta je osnaživanje organizacija civilnog društva i prevencija socijalne isključenosti umirovljenika na području Grada Duge Rese i općina Barilović, Generalski Stol i Netretić te povećanje kvalitete življenja. Svrha projekta je kroz različite programe doprinijeti unapređenju psihičkog i fizičkog stanja umirovljenika i poticanje na sudjelovanje u aktivnostima zajednice. Naime, naši umirovljenici su prilično aktivni, ali ćemo im ovim projektom omogućiti još više aktivnosti i više sudionika. Projektom je predviđeno provođenje čak 320 aktivnosti tijekom dvije godine, u kojima će sudjelovati minimalno 255 umirovljenika – kazao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji ravnatelj dugoreškog Crvenog križa Mario Biršić te pojasnio kako je ugovor sklopljen u listopadu prošle godine, ali je zbog epidemiološke situacije bilo problema s početkom provedbe, no sada se provode oni programi koji su obzirom na situaciju s Covidom dozvoljeni.

Ispred LAG-a Vallis Colapis Martina Marušić Britvec, voditeljica društvenog odjela, istaknula je da se aktivnosti koje LAG provodi u sklopu partnerstva odnose na aktivnosti međugeneracijske solidarnosti u kojima će se kroz volonterski angažman mladih i umirovljenika međusobnim druženjem doprinijeti međugeneracijskoj solidarnosti.

– Kroz organiziranje dva okrugla stola, javne tribine i edukacije osnaživat ćemo kapacitete lokalnih udruga u smislu osmišljavanja, provedbe i financiranja budućih aktivnosti – istaknula je Britvec.
Matica umirovljenika Duge Rese aktivna je u lokalnoj zajednici, ali će sudjelovanjem u ovom projektu omogućiti sudjelovanje većeg broja umirovljenika u različitim programima i aktivnostima.

– Neki od programa koji će se provoditi su sportski, kreativni, informatički, zdravstveno-preventivni programi, cjeloživotno učenje i slično. U sklopu projekta planirano je i nekoliko izleta, a što se tiče naših članova njima je najvažnije da se druže i da su u društvu. Prvi od planiranih izleta u sklopu kontinentalnog turizma je posjet Baraćevim špiljama, jer sva ova druženja zasigurno će nam svima produžiti život barem za koju godinu – zaključila je Ana Piškurić predsjednica Matice umirovljenika Duge Rese.

Umirovljenici trenutno provode program kreativnih radionica na kojima izrađuju prigodne ukrase i čestitke za Uskrs, ali ih se obzirom na trenutne epidemiološke mjere na radionici smije okupiti najviše deset. (Izvor: KAportal)