EHO, Nekategorizirano

U Samoboru održan Festival zrele dobi 2023.

U petak 29. je rujna, u sklopu provedbe projekta “Gero centar Crvenog križa Samobor”, u Samoboru je održan “Festival zrele dobi 2023.”.  Započeo je najprije kratkom powerpoint, a potom i video prezentacijom svih dosega projekta, od listopada 2019. godine, pa do danas, održanom u Društvenom centru Crvenog križa u Ulici Ilirskog pokreta. Učinke projekta prezentirala je ravnateljica Društva Anica Francetić Kufrin, a uz nju i koordinatore projekta iz Crvenog križa, sudionici skupa bili su i predstavnici partnera u projektu. Uime Grada Samobora nazočan je bio Miran Šoić, u ime Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak, Centar za socijalnu skrb zastupala je Sanja Helfrih, udrugu Etno fletno Marija Lindić, a Sindikat umirovljenika Samobor Vlatka Novosel, navodi Samoborski glasnik.

Ovaj trogodišnji projekt, čije je trajanje jedno od najduljih u odnosu na ostalih sedam EU projekata koje provodi ili je provodio samoborski Crveni križ, financiran je s 85 posto iz Europskog socijalnog fonda i s 15 posto iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta “Gero centar Crvenog križa Samobor” je 1.678.178 kuna ili 222.732 eura.

Projekt je pokazao kako aktivno starjeti i ne osjećati godine. Tijekom projekta organizirala su se brojna događanja, a provodili su se i mnogobrojni besplatni programi koji omogućuju zdravo i aktivno starenje. U 5 lokalnih programa provedeno je više od 900 aktivnosti za oko 500 korisnika. Samo 675 aktivnosti odnosi se na poludnevni boravak umirovljenika u društvenom centru Crvenog križa i izvan njega kroz družionice, izlete, kreativne radionice, uradi sam radionice, predavanja, informatičke radionice, društvene igre, nordijske šetnje, medicinsku gimnastiku… Organizirano je 6 književnih susreta, 68 radionica nordijskog hodanja, 8 radionica pružanja prve pomoći i 165 radionica o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti.

Razvio se i program međugeneracijske suradnje s ukupno 68 aktivnosti, uz pomoć 27 volontera. Tako su održane 33 kulinarske radionice i 33 radionice izrade samoborskog kraluša te dvije volonterske akcije.

Današnji “Festival zrele dobi”, treći uzastopni, nastavljen je druženjem umirovljenika i drugih sudionika u projektu, uz jelo i piće, u dvorištu pored zgrade Sindikata umirovljenika, također u Ulici Ilirskog pokreta.