EHO, Nekategorizirano

Život staraca u izoliranim područjima: Loši stambeni i socijalni uvjeti

foto: Hrvatski Crveni križ

Novinarske ekipe koje su pohrlile nakon potresa u zabačene dijelove Banovine otkrile su bijedu u kojoj žive stari i zaboravljeni. Slična situacija je i u drugim ruralnim dijelovima Hrvatske u kojima volonteri Crvenoga križa čine sve što je u njihovoj mogućnosti. Ispitali smo na koje sve načine ova organizacija pomaže nemoćnima i starima.

Autor Kristina Kalafatić, mojevrijeme.hr
Vaninstitucionalna skrb za osobe starije životne dobi u Hrvatskoj je nedostana, a u manjim ruralnim i udaljenim područjima i nepostojeća. Brojnim osobama starije životne dobi koje ne žive s mlađim članovima obitelji, u ruralnim područjima nedostupne su osnovne, za život važne, usluge, poput zdravstvene skrbi. Nerijetko su na rubu siromaštva bez osnovnih uvijeta za dostojanstven život.

Hrvatski Crveni križ jedna je od organizacija koja brine za osobe starije životne dobi koje su slabijeg imovinskog stanja. Prema podacima s kraja 2020. godine, ističe glasnogovornica nacionalne organizacije Katarina Zorić, Crveni križ brinuo se za njih 23 tisuće.

Veliki broj njihovih korisnika, dodaje, živi u ruralnim sredinama udaljenim i više desetaka kilometara od sjedišta Crvenih križeva. Kako starije, bolesne i nemoćne osobe nemaju vlastito prijevozno sredstvo, a ne postoji organizirani javni prijevoz do većeg mjesta, u tim se slučajevima, dodaje, korisnicima redovito dostavlja humanitarna pomoć.

“Nabavlja im se i dostavljaju namirnice I lijekovi, obavlja plaćanje režija i drugih računa, redovno je organiziran obilazak korisnika kao i svakodnevno pripremanje i dostavljanje kuhanih obroka.” Da ne bi bile žrtve prijevara i krađa, izrađene su i podijeljenje im upute za siguran način primanja tuđe pomoći.

Crveni križ prisutan je u ukupno 131-oj jedinici lokalne I područne samouprave; županiji, gradu i općini. “Nepristrano i bez diskriminacije djelujemo na teritoriju Hrvatske, a u svrhu promicanja i ostvarivanja humanitarnih ciljeva i programa od opće koristi. Djelujemo kao neprofitna pravna osoba u rješavanju humanitarnih pitanja, organiziranju zdravstvenih i socijalnih programa, pripremanju stanovništva za djelovanje u masovnim nesrećama i katastrofama kao i u djelovanju u smanjenju i uklanjanju posljedica masovnih nesreća i katastrofa”, ističe Zorić.

Siromašni i izolirani
Navodi da su osim osobama starije životne dobi, lokalna društva Crvenog križa tijekom prošle godine podijelila humanitarnu pomoć za ukupno 59.740 socijalno ugroženih osoba, od čega je bilo 14.301 djece te 27.572 odraslih osoba u dobi do 64 godine.

Potreba za pomoći posebno je došla do izražaja na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, kao i susjednih županija. Potrebe starijih osoba koje žive na potresom pogođenom području, iznimno su velike, ističe glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa.

Cjelovit članak možete pročitati na stranici: mojevrijeme.hr

……………………………………………………………………………………………………………………………

Prilog je objavljen je u sklopu projekta “Novo vrijeme – Povećanje kvalitete medijskog izvještavanja o osobama treće životne dobi s ciljem povećanja vidljivosti” koji je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.

Nositelj projekta je Udruga za razvoj internetskih sadržaja Hoću stranicu.