EHO, Nekategorizirano

Zagreb kao Peking: Tai Chi na otvorenom za zdravlje i dugovječnost

foto: Dinko Ćvorić Doringo

Teško da mogu zamisliti bolji uvod za priču o Tai Chiju, toj drevnoj kineskoj borilačkoj vještini od davne pjesme američkog pjesnika Allena Ginsberga “U mojoj kuhinji u New Yorku”. U njoj je sažet čitav jedan Tai Chi trening, ali i puno više od toga. Ginsberg je ovu pjesmu posvetio svom učitelju, Bataanu Faigaou, a vjerojatno se s autorom može poistovjetiti i bilo koji vježbač ove discipline na svijetu.

Piše: Petra Švarc, Moje vrijeme

Tai Chi se zasniva na blagim i umirujućim pokretima koji omogućuju pokretanje unutarnje energije ili Chija. Upravo u tome leži tajna njegove popularnosti te se iz Kine, odakle potječe, proširio po cijelom svijetu.

Taoistički mudraci zovu ga “eliksirom mladosti”, a da taj epitet apsolutno “drži vodu”, uvjerili smo se i mi prošle srijede, u malom parku u zagrebačkoj Laginjinoj ulici, ispred Vitićevog nebodera. Naime, tamo se već nešto više od dva mjeseca, tri puta tjedno, u 10 sati ujutro sastaje skupina vrijednih vježbača, zaljubljenika u Tai Chi. Većina su umirovljenici, iako se to po njihovu izgledu, vitalnosti, a kasnije ćemo vidjeti i – gipkosti, ne bi reklo.

Vježbom do kvalitetnijeg života
Ova je vježbačka grupa zapravo dio projekta Umjetničke organizacije “Binocular teatar”, a koji se kroz poziv “Pridruži se – Aktivni u mirovini” sufinancira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi pod nazivom “Smijeh kao lijek”, priča nam voditelj projekta, Borna Armanini.

“Europska unija ustanovila je kako kvaliteta života umirovljenika u Hrvatskoj nije zadovoljavajuća te su stoga izdvojena sredstva kako bi se osmislili programi za jačanje mentalnih, kognitivnih, emotivnih i kreativnih potencijala umirovljenika te, konačno, kako bi se povećala kvaliteta njihovog života“, pojašnjava Armanini.

Projekt obuhvaća online dramske radionice koje vodi glumac Vili Matula te radionice Tai Chija pod vodstvom majstora Jasminka Mikleca. Osim toga, planiraju snimiti i dokumentarni film o unaprjeđenju kvalitete života umirovljenika, dok im je zamisao o realizaciji dramske predstave iste tematike poremetila pandemija koronavirusa.

“Projekt provodimo kao vrstu terapije komedijom i Tai Chijem. Tako hranimo i duh i tijelo”, kaže Borna i dodaje kako ovdje vježbaju već dva mjeseca.

Cjelokupna reportaža dostupna je na stranici www.mojevrijeme.hr

……………………………………………………………………………………………………………………………

Prilog je objavljen je u sklopu projekta “’Novo vrijeme – Povećanje kvalitete medijskog izvještavanja o osobama treće životne dobi s ciljem povećanja vidljivosti” koji je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.

Nositelj projekta je Udruga za razvoj internetskih sadržaja Hoću stranicu.